Beneficiile terapeutice ale alunelor de padureAlunele de padure romanesti, aceste fructe de toamna sunt considerate a fi o adevarata sursa de energie datorita proprietatilor benefice pentru organismul uman. Consumate in stare cruda, ajuta la reducerea nivelului de colesterol din organism si previn formarea cheagurilor de sange.

De ce sa le consumati? Pentru ca:

- Alunele de padure sunt bogate in acizi grasi mono-nesaturati cum ar fi acid oleic, precum si acid gras esential, acid linoleic, care ajuta la scaderea LDL sau colesterolul rau si creste HDL sau colesterolul bun. O cana de alune contine aproape jumatate din DZR de magneziu, un mineral care regleaza nivelul de calciu in muschi. Atunci cand nivelurile de calciu sunt ridicate inima se poate contracta si bate neregulat;
- O cana de alune contine 86% din doza zilnica recomandata de vitamina E. Vitamina E protejeaza pielea de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete, cum ar fi cancerul de piele si imbatranirea prematura.
- Sistemul nervos are nevoie de aminoacizi pentru a functiona, si aminoacizii au nevoie de vitamina B6. Alunele sunt bogate in vitamina B6. Mai mult decat atat, vitamina B6 este necesara pentru crearea de mielina, teaca izolatoare a nervului care mareste viteza si eficienta impulsurilor electrice, permitand sistemului nervos sa functioneze in mod optim. Vitamina B6 este esentiala pentru sinteza neurotransmitatorilor, serotonina, melatonina si epinefrina.
- Alunele sunt bogate in vitaminele B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), acid folic, B6 ​​si B9. Complexul de vitamine B este utilizat in tot corpul, in special pentru sanatatea sistemului nervos.
- Ele sunt o sursa bogata de minerale: mangan, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc si seleniu. Cuprul si manganul sunt co-factori esentiali pentru antioxidantul enzimatic, superoxid dismutaza. Fierul ajuta la prevenirea anemiei. Magneziul si fosforul sunt componente importante ale metabolismului osos.

Un tort de ciocolata si alune sau un chec cu ciocolata, cirese si alune de padure sunt cateva dintre dulciurile care pun cel mai bine in valoare consistenta crocanta a alunelor. Bineinteles ca va puteti bucura de alune si sub forma lor prajita, dar nu uitati ca beneficile acestor mici comori le obtineti doar daca le consumati crude.