Bruschetta: Povestea unei felii de paine!

Bruschettele reprezinta unul dintre cele mai simple preparate culinare, care incorporeaza ingrediente proaspete innobilate in aroma specifica uleiului de masline.

Bruschetta se compune din felii de paine prajite la gratar, frecate cu usturoi si acoperite cu ulei de masline extra-virgin, sare si piper. Variatiile pot include topping picant de ardei rosii, tomate, legume, fasole, diferite sortimente de carne sau branza. Bruschetta de legume ar putea incorpora ciuperci, ardei copt si/sau masline. Versiunile cu branza pot cuprinde feta, mozzarella, parmezan sau chiar branza albastra. Totusi, cea mai populara reteta din Italia implica busuioc, rosii proaspete, usturoi si ceapa sau mozzarella. In Italia, bruschetta este adesea preparata folosind un gratar special si este de obicei servita ca o gustare sau un aperitiv. Ca traditie, bruschetta serveste an de an pentru a testa noua recolta de ulei de masline.

De ce aveti nevoie: paine sub forma de bagheta, proaspat taiata, usturoi, ulei de masline extravirgin, fasole sau rosii (optional), un gratar cu carbuni aprinsi, si sare dupa gust.

Prepararea: Tot ce aveti nevoie pentru a avea un starter sunt 4 felii de paine sub forma de bagheta, taiate la o grosime de 1-1,5 cm, prajite (daca este posibil) la un gratar de carbuni. Dupa ce au fost prajite, feliile sunt frecate cu usturoi si stropite cu ulei de masline de buna calitate. Asezonati cu sare si piper in functie de propriul gust, adaugati branza sau rosii (taiate cubulete) in functie de preferinte, completati cu busuioc proaspat!


Popularitatea bruschettei provine fara indoiala de la usurinta pregatirii si a versatilitatii, toate combinate cu un aspect elegant. Bruschetta face parte din categoria aperitivelor care pot fi asociate cu o mare sticla de vin. Servita calda sau rece si completata cu legume sezoniere, bruschetta se poate face in orice sezon sau cu orice ocazie. Poate fi mai mult decat un aperitiv, Bruschetta poate fi o masa in sine!