Burrata sau saculetul cu mozzarella si smantana

Burrata este un tip de branza facuta din mozzarella si smantana. Partea exterioara este din mozzarella, iar in interior se gaseste un amestec de mozzarella si smantana grasa, untoasa, avand o textura moale, pastoasa.

Burrata isi are originea in regiunea Apulia din Italia, zona cunoscuta pentru cresterea ovinelor si pentru agricultura. In limba italiana Burrata inseamna "untos".

Cand Burrata este taiata, interiorul din mozzarella si smantana va curge usor. Acest tip de branza are o puternica aroma untoasa si isi mentine gustul laptos, dar trebuie consumata imediat intrucat este o branza perisabila. Se serveste proaspata, la temperatura camerei.

Aroma si texturile diferite o fac potrivita pentru a fi servita cu salata, prosciutto crudo, crutoane, rosii proaspete si ulei de masline.

Poate fi servita si alaturi de ardei copti, plante aromatice, mezeluri, pepene galben, struguri si vin alb. In Italia se serveste in asocierea clasica cu rosii si busuioc.

Cateva sugestii de servire:

  • Se stropeste cu ulei de masline si se presara cu sare si piper proaspat macinat;
  • Asezati deasupra rucola proaspata si stropiti cu ulei de masline;
  • Serviti cu legume la gratar.

Mai multe retete cu Burrata gasiti aici!