Camembert - simbol gastronomic francez

Camembert este, fara indoiala, una dintre cele mai cunoscute branzeturi frantuzesti. Este considerat un simbol al patrimoniului gastronomic francez alaturi de bagheta de paine.

Una dintre povestioarele despre descoperirea accidentala a Camembert-ului spune ca, a fost creeata de catre Marie Harel, in Normandia, Franta, in anul 1791, din lapte crud sub indrumarea unui preot venit din Meaux (unde se producea branza Brie).

Camembert este o branza cu consistenta moale si crusta de mucegai, avand forma rotunda, de culoare alba, preparata din lapte de vaca.

Productia de Camembert s-a dezvoltat puternic o data cu inaugurarea linii de cale ferata dintre Paris si orasul normand Caen. In anul 1890, inginerul Jules Charrel inventeaza o cutie de lemn pentru a proteja branza Camembert in timpul transportului, ceea ce condus la o crestere substantiala a vanzarilor.

Denumirea de origine controlata (DOC) „Camembert din Normandia” a fost creata in 1983 pentru a proteja productia in Normandia dar si metoda traditionala de preparare a branzei, din lapte crud si modelarea cu polonicul. Aceasta protectie a fost extinsa in anul 2009 in toata Uniunea Europena printr-o denumire de origine protejata (AOP).

Camembert-ul poate fi folosit in multe feluri in bucatarie, de la aperitive, salate sau sandwich-uri la deserturi. Una dintre calitatile Camembert-ului consta in faptul ca are un gust bun daca este servita la temperatura camerei. Fiind o branza moale, cremoasa, poate fi usor intinsa pe paine. De asemenea, ea se potriveste in platourile cu fructe si nuci.

Daca vrei sa servesti o bautura alaturi de o branza Camembert, alege un vin rosu deschis, cum ar fi Beaujolais, St. Emilion, St. Estephe sau in mod traditional, un pahar de cidru Normandia.