Caragenanul (E407) – agentul de ingrosare cu efect toxic

Caragenanul este un aditiv alimentar ce este folosit ca emulgator, substanta suport, stabilizator, agent de gelificare, agent de ingrosare, emulgator si umectant, conform Regulamentului nr. 1129/2011 adoptat de Comisia Europeana

Polizaharid natural, extras din alge rosii (Rhodophyceae), caragenanul este un gelifiant si agent de ingrosare. Se comercializeaza sub denumirea kapa-caragenan, iota-caragenan si lambda-caragenan.

Caragenanul se foloseste in industria laptelului (stabilizarea iaurtului, stabilizarea inghetatei, stabilizarea laptelui concentrat, stabilizarea branzeturilor moi), industria carnii si pestelui (agent de legare la fabricarea conservelor, obtinerea produselor proteice extrudate), industria conservelor vegetale, industria produselor zaharoase (produse desert-gelificate, jeleuri hipoglucidice).

Caragenanul este folosit in: sosuri pentru salate, lapte cu arome (cacao, vanilie), carne procesata, branză, inghetata, smantana, iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, băuturi alcoolice, sosuri, budinca, serbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, placinte semipreparate etc.

E407 este un aditiv foarte des folosit in produsele bio, dar si ca stabilizator in pasta de dinti, medicamente si produse pentru slabit.

Pentru ca s-a demonstrat in urma testelor facute, ca substanta provoaca inflamari gastrointestinale care pot pune in pericol viaţa copiilor mici, a fost interzis in UE, dar nu si In Romania. De ce? Nu suntem noi in masura sa va raspundem. Analizati dvs.

Caragenanul afecteaza grav sistemul digestiv producand ulcer, cancer de colon si inflamarea mucoaselor intestinale, are actiune anticoagulanta si este toxic pentru rinichi si ficat.

Mai multe studii au demonstrat ca favorizeaza aparitia tolerantei la insulina si, ulterior, a diabetului zaharat. Reactiile adverse aparute la scurt timp dupa consumul de caragenan fiind reactiile alergice, problemele la nivel digestiv - precum crampe, diaree, balonare si flatulenra, dar si toxicitate la nivelul organelor.

Cum il evitati din alimentatie? Cititi cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate! Alegeti cu atentie produse lipsite de caragenan sau E407.