Cateva cuvinte despre ...carnea de bibilicaBibilica este o pasare de marimea unei gaini. Are capul fara pene sau puf si poate fi recunoscuta dupa o proeminenta cornoasa dura pe frunte, deasupra ciocului.
Este valorificata pentru oua si carnea alba cu gust fin, textura frageda si suculenta, asemanatoare celei de vanat, precum fazanul. Bibilica ajunge sa fie crescuta pe teren domestic pentru prima data in Franta, tara ce poarta statutul de prim producator mondial de bibilici.

Carnea de bibilica este chiar speciala in comparatie cu a altor pasari de curte si la francezi este considerata o adevarata delicatesa. Carnea de bibilica este slaba, cu un continut de 5% grasime, fiind cea mai slaba dintre toate tipurile de carne de pasare. Are un continut de 78% proteine, nu contine zaharuri naturale sau zaharuri adaugate si are un continut redus de colesterol (75 mg). Carcasa bibilicii este foarte usoara, astfel incat aproximativ 70-75% din greutatea pasarii se poate folosi la gatit.

Bibilicile sunt crescute si pentru oua. Bibilicile au perioade scurte de ouat in timpul anului, insa micile lor oua sunt mult mai delicate la gust decat ouale de gaina. Ouale de bibilica au proprietati deosebite prin faptul ca au în componenta lor 13,5% proteina, 12,5% grasimi, 0,8% glucide, 0,9% substante minerale si 72,8% apa. Procentul de substanta uscata este cu 3-5% mai mare decat la oul de gaina.

Sfaturi pentru gatit:
– pentru o friptura aurie carnea se unge cu ulei de masline;
– pentru o carne frageda si in scopul economiei de timp, se fierbe carnea in supa de pui 10 minute inainte de a fi introdusa la cuptor
– se poate acompania friptura de bibilica atat cu legume cat si cu fructe.

Avem si noi o reteta interesanta cu carne de bibilica.