Cateva cuvinte despre...pasta miso

Miso este un cuvant japonez care inseamna "boabe fermentate". Miso se gaseste de obicei sub forma de pasta groasa, iar boabele folosite in timpul fermentatiei sunt aproape intotdeauna soia. In timpul procesului de fermentatie, pe langa soia pot fi adaugate si orz, orez sau hrisca pentru a atinge un anumit gust. Miso este inca utilizat pe scara larga in Japonia, atat in ​​bucataria traditionala cat si in cea moderna si a castigat un loc fruntas in intreaga lume.

Textura miso este de obicei pastoasa si relativ groasa, avand consitenta untului de arahide, dar culoarea si gustul pot varia foarte mult, in functie de mai multi factori de fermentare. Diferite soiuri de miso au fost descrise ca sarate, dulci, pamantesti, cu arome de fructe sau cu aroma de cimbru.

Are o culoare care variaza de la alb la brun-inchis, gust preponderent sarat si este folosit la prepararea de sosuri, la murarea legumelor, la prepararea de dipuri si de glazuri pentru deserturi.

Cea mai cunoscuta utilizare a sa este impreuna cu condimentul japonez "hondashi/dashi", obtinandu-se astfel supa numita “miso-shiru” (supa miso), unul dintre preparatele emblematice ale bucatariei japoneze.

Miso este de obicei sarat, dar aroma sa depinde de diversi factori din procesul de fermentatie si de ingredientele folosite. O lingurita de miso contine adesea 200-300 miligrame de sodiu, cu toate acestea, studiile recente au aratat ca, in ciuda continutului ridicat de sodiu, miso nu pare sa afecteze sistemul nostru cardiovascular in modul in care alte alimente bogate in sodiu, pot uneori sa afecteze.

In functie de ingrediente, culoarea condimentului miso variaza de visiniu inchis la galben deschis. Cele mai frecvente categorii de miso sunt:

  • Shiromiso (miso alb) - are timpul cel mai scurt de fermentare iar ingredientele sale principale sunt orez, orz si o cantitate mica de fasole soia. Gustul sau este mai dulce decat cel al sortimentului rosu;
  • Akamiso (miso rosu) – are un proces de maturare uneori mai mult de un an. Maturarea ii schimba culoarea, de la alba la rosie sau chiar bruna-inchisa;
  • Awasemiso (miso mix) - este format din mai multe tipuri de miso amestecate. Amestecarea are rolul de a imbunatati anumite tipuri de miso si de a obtine o savoare mai echilibrata.

Facuta cu soia, aceasta pasta japoneza este delicioasa atunci cand este adaugata la tocanite de carne de vita sau cand este folosita ca un sos pentru pulpe de pui si peste alb. Pasta miso se utilizeaza la prepararea supelor, sosurilor, marinatelor si piureurilor.

Miso este una dintre cele mai bogate surse de proteine ​​si vitamina B12 si este adesea folosit ca un substitut de carne in cele mai multe feluri de mancare vegetariene orientale.