Cherimoya sau cel mai delicios fruct

Annona cherimola sau Cherimoya este un arbust de foioase vesnic verde ce ajunge si pana la 7 metri inaltime, care poate fi intalnit in Chile (acolo unde este considerat fruct national), Ecuador si Peru. Mai este numit si arborele de inghetata, iar gustul fructelor sale se aseamana cu gustul dat de combinatia ananas, mango si capsuni. Fructele coapte au o nuanta de negru-verde.


Unii caracterizeaza aroma fructului Cherimoya ca un amestec de banane, ananas, papaya, piersica si capsuni. Similar in marime cu un grapefruit, Cherimoya are seminte mari, lucioase, de culoare inchisa, care sunt usor de indepartat. Semintele de cherimoya sunt toxice, de aceea evitati zdrobirea lor. Acestea pot fi folosite si ca insecticid. Cand este copt, pielea fructului este verde.

Este incredibil de gustos si singurul sau defect este numarul mare de samburi. Fructele pot avea consistenta diferita si cunoscatorii le apreciaza pe cele mai fine, nu pe cele cu granulatia unor pere. Ca o dovada in plus a unicitatii, copacii produc fructe cu texturi diferite si la interior si la exterior, in acelasi copac si in acelasi timp.

Fructul cumparat necopt si greu pentru dimensiunea sa, poate fi pus la soare sa se coaca si se verifica la fiecare cateva zile daca a devenit moale ca un avocado atunci cand este copt. Coaja de cherimoya dobandeste o culoare maronie atunci cand se coace. Pulpa acestui fruct este catifelata si delicioasa.

Cherimoya este numit si arborele de inghetata iar Mark Twain a numit Cherimoya "fructul cel mai delicios cunoscut de oameni".

Fructele se taie in doua. Continutul fructului se mananca cu lingurita cat mai aproape de coaja, dand la o parte samburii. A doua varianta este curatirea intregului fruct si taierea acestuia in cubulete mai usor de manevrat.

Cateva lucruri esentiale despre aceste fructe:

  • au peste 75% apa, o gramada de fructoza, glucoza si fibre;
  • contin vitaminele A si C;
  • au multe minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu si fier;
  • contin niacina (B3), riboflavina (B2), tianina (B1), acid folic, acid ascorbic si antioxidanti.

Cherimoya este folosit deseori ca afrodisiac sau pentru imbunatatirea fertilitatii. Iata si alte beneficii ale acestui fruct:

  • nu are grasimi si colesterol;
  • are un continut foarte scazut de sodiu;
  • este o sursa excelenta de vitamina C, potasiu si fibre;
  • textura sa este asemanatoare serbetului;