Cine nu iubeste salata de vinete?

Salata de vinete este un preparat culinar facil de realizat, ingrediente simple si condimente putine si banale. Ca sa nu transformati reteta intr-o bomba culinara, noi va dezvaluim pasii, unul cate unul, precum si mici secrete.

  1. Atunci cand cumparati vinetele, alegeti-le pe cele subtiri sau mici, deoarece acestea au mai putine seminte si au un gust mai dulce.
  2. Coaceti vinetele pe un gratar utilizat la friptura. In lipsa acestuia alegeti varianta coacerii direct pe flacara de la aragaz sau pe un grill.
  3. Cojiti repede pielea arsa a vinetelor! Utilizati un castron cu apa rece (eventual cu gheata) in care sa va inmuiati degetele, si curatati vinetele. Le puteti pastra coditele, pentru a le manevra mai usor mai tarziu.
  4. Taiati vinetele pe lungime fara a le desprinde inca de codite si lasati-le la scurs, pe un tocator de lemn, timp de vreo 2 ore.
  5. Dupa ce s-au scurs, le puteti indeparta coditele si proceda la tocarea manuala a acestora, tot pe un tocator de lemn, utilizand un satar special (din yena sau de lemn). Tocati cat doriti de fin, pentru a ajunge la consistenta agreata. Puteti utiliza si un mixer dar preparatul va arata mai mult ca o pasta pregatita industrial, decat ca un preparat de casa.
  6. Vinetele tocate le puteti pune intr-un castron din lemn, de bambus sau de plastic, de sticla, apoi adaugati treptat ulei in timp ce le frecati. Isi vor schimba consistenta si se vor albi. Puneti sare dupa gust.
  7. Pentru un gust acrisor puteti adauga suc de lamaie, care le va si albi.
  8. Daca nu sunteti vegetarian sau nu tineti post, puteti adauga un galbenus ou sau maioneza. Preparatul va deveni astfel mult mai cremos.
  9. Puteti adauga optional sau in functie de preferinta ceapa, tocata fin sau data pe razatoarea mica si scursa bine.
  10. Dupa pregatire si asezonare, dati salata la rece cel putin 1 ora, timp in care toate componentele se vor imbina.
  11. Salata de vinete se poate servi rece sau la temperatura camerei (asa va puteti bucura de toate aromele), cu felii de paine de casa, proaspata sau prajita.
  12. O puteti aseza in boluri decorate dupa imaginatia fiecaruia, dar nu utilizati boluri sau castroane de metal, intrucat salata are proprietatea de a oxida, devenind astel neagra si isi va schimba si gustul.