Daikon - Ridichea alba japoneza

Cu un continut bogat in vitaminele C si B, in potasiu, calciu, cupru, sulf, fosfor, fibre si lactobacilli, plina de antioxidanti, Daikon este o specie de ridichie japoneza gigant, de culoare alba. Este cunoscuta si intrebuintata de secole pentru proprietatile sale sedative si de eliminare a toxinelor din sange, fiind una dintre legumele chintesenta in dieta japoneza.

Cu gust aspru, piperat, apropiat de cel al hreanului, dar mai fin si mai slab, cu o radacina alba crocanta si suculenta, Daikon contine extrem de putine calorii, dar multa vitamina C si enzime care ajuta digestia.

In scopuri medicinale este recomandat sucul care se obtine din radacina si frunzele de ridiche, consumat regulat ofera multe beneficii pentru sanatate.

Dintre proprietatile ei mai putem enumera: ajuta la dizolvarea grasimilor acumulate, dar si a depozitelor de mucus, stimuleaza pofta de mancare, protejeaza ficatul, amelioreaza bolile respiratorii, precum raceala, tusea, gripa, astmul si bronsita, datorită efectelor sedative, favorizeaza inducerea somnului, prevenind astfel tulburarile provocate de insomnie.

Se cunosc mai multe varietati de daikon: radacina poate avea forma unui morcov lung de 35-40 cm, forma sferica, lunguiata ori cilindrica. Unele ridichi daikon sunt mari cat o minge de fotbal, dar aceasta e o exceptie :).

Daikon este un ingredient de baza in bucatariile japoneza, chinezeasca si coreeana. Poate fi fiert, ras, servit ca garnitura, sau ca aromatizant, in supe, sosuri.

Frunzele proaspete de daikon sunt folosite in stare proaspata sau gatite, dar sunt dificil de gasit, caci se ingalbenesc foarte repede si nu rezista nici macar in frigider. Radacina se foloseste fie ca atare in salate, fie rasa, drept ca garnitura, sau tocata si preparata in diverse feluri. Suporta bine chiar si prajirea.

Daikonul ras si uscat este numit "kiriboshi daikon", cel murat este numit "takuan".