De ce sa consumam lapte de capra?Laptele de capra a fost folosit inca din timpuri stravechi de catre egipteni, care il considerau sacru si il aduceau drept ofranda zeilor. Pe de alta parte, aristocratele egiptene il foloseau ca elixir de tinerete si frumusete. Scrierile antice mentioneaza pe Cleopatra care folosea laptele de capra pentru a-si mentine supletea si finetea pielii. Dupa Cleopatra, laptele de capra a fost mentionat de catre Hipocrate in lucrarile sale medicinale, numindu-l "lichid miraculos" si "esenta vindecatoare", recomandandu-l drept medicament in bolile pulmonare grave, precum si in afectiunile degenerative.

Laptele de capra este foarte bogat in acid lactic ce ajuta la exfolierea pielii, curatand in profunzime. Vitaminele A, C si D, calciu si magneziu ajuta in lupta cu imbatranirea, hidrateaza si catifeleaza epiderma, imbunatateste elasticitatea si mentine pH-ul natural al pielii. Ultimele cercetari au scos la iveala ca ingredientii activi din lapte sunt identici cu cei din stratul protector al epidermei.

Laptele proaspat de capra este sanatos si poate fi consumat de catre oamenii de toate varstele. In ciuda mirosului caracteristic, laptele de capra are mai multe avantaje fata de laptele de vaca. Noi vom enumera doar 5 dintre ele:
- este mai putin alergenic;
- este natural omogenizat;
- este mai usor de digerat;
- rareuri cauzeaza intoleranta la lactoza;
- este mai apropiat de laptele uman.

In compozitia laptelui de capra intra calciul, fosforul, potasiul, magneziul precum si importante cantitati de vitamina A, B1, B2, si C. Specialistii spun ca laptele de capra previne anemia si demineralizarea osoasa, inlatura slabiciunea si reda organismului puterea de a lupta cu boala. Spre deosebire de laptele de vaca, laptele de capra contine un acid organic puternic, care opreste evolutia cancerului in stadiul incipient. Eficienta lui se observa in fortificarea sistemului imunitar, anemiei, a starii depresive, a bolilor de plamani in special TBC-ul, dar si in lupta cu stadiile incipiente de cancer, atrofii musculare. Cu toate beneficiile recunocute, laptele de capra nu se comporta neaparat ca un medicament si nu poate lupta singur contra bolilor, insa reuseste sa inlature slabiciunea organismului si sa il revigoreze pentru a lupta cu boala.

Laptele de capra are mai multe oligozaharide decat laptele de vaca, fiind considerat ce mai apropiat de laptele uman. Oligozaharidele actioneaza ca probiotice in intestin si ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv prin incurajarea dezvoltarii de bacterii intestinale benefice si prevenirea dezvoltarea bacteriilor daunatoare.

Pentru adulti, consumul de lapte de capra poate fi integrat in cadrul unei alimentatii sanatoase, tinand cont de caracteristicile nutritionale particulare (aport scazut de vitamina B12 si acid folic, aport mare de fosfat etc.).

Pe plan mondial se comercializeaza o cantitate importanta de produse lactate pe baza de lapte de capra. Exemple de branzeturi care contin lapte de capra sunt: branza feta (lapte de oaie si capra), sortimente frantuzesti „fromage de chevre” (Crottin de Chavignol, Rocamadour etc.).

Stiati ca: 65% din consumul mondial de lapte este reprezentat de laptele de capra, iar aceasta popularitate nu a aparut ca urmare a campaniilor de marketing la nivel inalt sau a reclamelor cu buget uriase?