Fasolea Tonka - boabele cu aroma inconfundabila

Fasolea Tonka este samanta unui fruct originar din Guyana Franceza, foarte populara in Franta si Germania, insa interzisa in SUA, in alimentatie folosit atat in industria alimentara, cat si in cea a parfumurilor, a tutunului, a cafelei si a bauturilor alcoolice.

In trecut, boabele de tonka erau utilizate la aromatizarea tutunului de pipa, al carui parfum devenea inconfundabil.


Fasolea Tonka (denumirea botanica Dipteryx odorata) provine dintr-un copac care creste de obicei la o inaltime de 30 metri in regiunea Amazonului si este gasit in padurile tropicale din Venezuela, Brazilia, Columbia, Guyana Franceza, Guyana, Peru si Surinam.

Acesti copaci (cumaru) produc o fasole sau seminte ale caror culoare variaza de la gri la negru si cresc pana la o lungime de 2 cm pana la 5 cm, cu o latime de aprox. 1 cm. De obicei, aceste seminte / boabe sunt cunoscute sub numele de fasole Tonka. Copacii Cumaru sunt taiati pentru producerea de cherestea, fiind o materie prima extrem de durabila si de aceea sunt adesea utilizati ca materiale de constructii.

Cuvantul "tonka" a fost derivat din Galibi (de asemenea, numit Carib), limba vorbita de locuitorii Guyanei Franceze.

Boabele de tonka sunt de culoare cafeniu roscata pana la cafeniu inchisa de tot, aproape neagra. Aroma lor este dulceaga, foarte puternica si complexa, amintind cumva de cea a fanului cu unele accente de tabac. Unii ar spune ca este un ameste de scortisoara, migdale, vanilie si cuisoare. Gustul este de asemenea dulce si deosebit.

Utilizarea boabelor de tonka (niciodata foarte raspandita) a scazut si mai mult, deoarece cumarinul este banuit a fi otravitor si poate chiar cancerigen. In ciuda parfumului sau hipnotic condimentul nu este prea des mentionat in cartile de bucate. Fasolea Tonka poate contine, in medie, 1% pana la 3%, cumarina. Cumarina este un anticoagulant si este toxic atunci cand este ingerat in doze mari. Utilizarea acesteia in industria alimentara este interzisa in Statele Unite de catre Food and Drug Administration.

In general, boabele de tonka se rad fin, praful adaugandu-se in preparate; uneori se folosesc si boabele intregi, dar se scot inainte de a servi preparatul. Unele retete sugereaza adaugarea de cantitati mici la aluatul de prajituri; dulciurile pe baza de nuca de cocos, nuci sau mac ar fi un alt domeniu in care s-ar putea folosi tonka.

Boabele de tonka se mai pot folosi ca substitut pentru migdalele amare, mai ales in tarile in care utilizarea acestora este restrictionata, sau interzisa de lege. Tonka mai poate substitui foarte bine si samburii de cires mahaleb din Orientul Mijlociu.

Tonka se potriveste bine cu fructele dulci-acrisoare, cum este marul, fiind folosita in deserturile preparate cu mere coapte, sau caramelizate.