Gelatina - Aditiv alimentar incolor, fara aroma

Utilizata ca agent de gelifiere, stabilizator sau agent de ingrosare in alimente, gelatina este un aditiv alimentar incolor, insipid. Este singura substanta de ingrosare necarbohidrata (poliglucid) utilizata in industria alimentara. A fost anterior recunoscuta ca aditiv de legile UE si numerotata cu E441. In prezent gelatina este considerata un ingredient.

Gelatina este preparata din colagen, mai exact prin hidroliza partiala a colagenului, o proteina extrasa din produsele animale, cum ar fi piele, oase, cartilaje, ligamente etc. Se poate obtine din orice animal, dar cel mai des se produce din porc si vita. Este incolora si transparenta si se utilizeaza cu succes la prepararea prajiturilor, torturilor, cremelor, jeleurilor de legume sau carne, a unor mezeluri si aspicului.

In magazine gelatina se gaseste sub forma de pulbere, granule sau sub forma unor foi compacte.

Pe ambalajul fiecarui sortiment comercializat veti gasi intotdeauna instructiunile producatorului, in care se specifica timpul necesar pentru coagulare, raportul de gelatina pentru 100 ml lichid etc. Prin incalzire urmata de racire, gelatina se leaga cu apa, formand un gel elastic consistent.

Foile de gelatina se inmoaie in apa rece timp de 5 minute. In preparatele calde se dizolva direct, iar in preparatele reci se dizolva in prealabil.

Continutul unui plic cu pulbere se toarna peste cca.100 ml apa si se lasa cca 10 min la inmuiat. Al doilea pas este dizolvarea sa pe baie de abur, avand grija sa nu fiarba.

Cand se adauga apa, granulele de gelatina se umfla absorbind de 5-10 ori greutatea lor. Dizolvarea particulelor se face crescand temperatura peste 40ºC, formand astfel o solutie care gelifica la rece.

Atentie:
  • Fierberea distruge gelatina!
  • Gelatina este insolubila in alcool si in majoritatea solventilor organici.
  • Daca nu stiti ce tip de gelatina sa folositi, nu va faceti griji. De obicei retetele specifica ce fel de gelatina se foloseste.