Invitatia la ceai

Invitatia la ceai dupa-amiaza este un mijloc practic de a raspunde unei vizite prietenesti sau chiar unei mese.

In general ceaiul este insotit de gustari si dulciuri, iar daca invitatia se prelungeste spre seara se pot servi si unele bauturi alcoolice.

Daca invitatia la ceai presupune o singura persoana, cele necesare pentru servirea ceaiului se pot aduce pe o tava mare. Daca sunt mai mult persoane, se aseaza masa de ceai.

Aranjarea si decorarea mesei depinde de gustul si talentul gazdei. Fata de masa pentru ceai este de obicei mai mica decat alte fete de masa. Un mic aranjament de flori este permis.

Serviciul de ceai se compune din: ceainic de portelan sau metal, cesti sau pahare, zaharnita si cleste pentru zahar. Pe masa trebuie sa se mai gaseasca o parfurie cu feliute de lamaie si o furculita, untiera, gemuri, dulceturi, farfuria cu gustari, prajituri, sticluta cu rom :), totul asezat astfel incat fiecare musafir sa aiba acces unor la ele.

Ceaiul se prepara prin oparirea frunzelor (infuzie) in momentul intrebuintarii si se socoteste ½ lingurita rasa de ceai pentru o ceasca.Tinand cont ca frunzele nu-si lasa aroma decat la temperatura apropiata de 100° C, ceainicul trebuie incalzit, umplandu-se cu apa clocotita, inainte de a se pune frunzele de ceai.

Apa trebuie sa fie proaspata si sa nu clocoteasca prelungit. Durata oparirii este de 5-6 minute. Daca frunzele se lasa prea putin, bautura nu va avea aroma; lasate prea mult, ceaiul devine amar si astringent.

Pentru a servi ceaiul pe gustul fiecaruia, se opareste ceaiul intr-un ceainic mic, obtinandu-se astfel esenta din care fiecare se serveste dupa plac.

Daca in paharul cu apa fierbinte se dizolva zaharul (1-3 cubulete) se adauga o felie de lamaie si se toarna esenta, se obtine ceai in doua culori.

Moda ceaiului servit dupa-amiaza a aparut in Marea Britanie, in timpul Reginei Victoria (1837 – 1901), cand Anna Maria Russell, cea de-a saptea Ducesa de Bedford, nu avea rabdare sa astepte pana la cina si cerea sa fie servita cu diverse preparate in cursul dupa amiezii. Nu a trecut mult timp si moda servirii ceaiului cu sandvisuri light si prajituri a fost adoptata in intreaga Mare Britanie si nu numai.

In tara noastra a fost adoptata moda ceaiurilor la care participau membrii Familiei Regale si invitatii lor. Regina Maria organiza astfel de reuniuni la Palatul Cotroceni.

„Ceaiul de la ora cinci“ se serveste intre 3 si 5 dupa-amiaza. Dar nimeni nu sta la ceai mai tarziu de ora 7.