Julienne – Tehnica de taiere in betisoare

Termenul “Julienne” se refera la modul sau tehnica de taierere sub forma de betisoare sau fasii egale si consta in modul de taiere, pe lungime, in special a legumelor.

Initial s-a folosit pentru a taia morcovii sau tulpinile de telina, astazi se foloseste si pentru taierea unor sortimente de carne.

Prima referire scrisa a acestui termen apare in cartea lui François Massialot (inventatorul Crème Brulee si al bezelei) – “Le cuisinier Royal et Bourgeois (editia 1722).” Daca originea tehnicii de taiere este incerta si se crede ca denumirea deriva din numele propriu Jules sau Julien.

Acest mod de taiere este cel mai des utilizat pentru o prezentare frumoasa a garniturilor, a salatelor, iar cele mai frecvente legume taiate Julienne sunt morcovi, dovleceii, ardeiul gras si telina, ceapa. Tehnica de taiere poate fi folosita pe orice leguma sau fructe cu consistenta ferma.

Taietura Julienne este de 2 tipuri, linia de separatie dintre ele fiind grosimea “batului”:

  • Julienne: taietura are forma unui bat de chibrit, cu grosimea de 2 mm pe 2 mm si lungimea de 4 cm.
  • Julienne fin: este taietura Julienne descrisa mai sus dar grosimea “batului” este la jumatate.

Julienne nu schimba gustul unui fel de mancare, dar un preparat culinar care arata bine va fi mai atragator decat unul gatit intr-o maniera neglijenta.