Oul de Paste - Simbol al Invierii

Oul vopsit este simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata. Oul, prin simbolistica reprezinta Invieriea, intrucat, in el salasuieste o noua viata gata sa iasa la iveala.

In scrierile vechi, se povesteste ca in Sambata Pastelui, Maica Domnului s-a dus cu un cos cu oua la soldatii care pazeau trupul lui Iisus. Cand ea a pus cosul jos, acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Hristos. De atunci se pastreaza obiceiul ca ouale sa fie vopsite Paste.

In cultura populara, ziua in care se inrosesc ouale este joia din Saptamana Patimilor, cunoscuta si sub denumirea de Joia Mare. Se spune ca ouale inrosite in aceasta zi, nu se strica tot timpul anului.

Incondeierea oualor reprezinta un obicei stravechi in traditia romaneasca. Ouale incondeiate sunt o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale. Ornamentica oualor decorative este extrem de variata, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe si religioase.

Iata cateva simboluri si semnificatii utilizate:

  • linia dreapta verticala = viata;
  • linia dreapta orizontala = moartea;
  • linia dubla dreapta = eternitatea;
  • linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea;
  • linia usor ondulata = apa, purificarea;
  • spirala = timpul, eternitatea;
  • dubla spirala = legatura dintre viata si moarte.

Ouale rosii sunt numite in Bucovina merisoare, iar cele cu ornamente sunt numite incondeiate, inchistrite sau impistrite.

Ciocnitul oualor se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula „Hristos a Inviat”, la care se raspunde „Adevarat a Inviat”.

In Bucovina, cojile oualor de Pasti sunt aruncate in rau, pentru ca apa sa le poarte la "Blajini" pentru vestirea Pastelui. Blajinii reprezinta fiinte imaginare, incarnari ale copiilor morti nebotezati, al caror loc de vietuire se afla la "capatul lumii", aproape de Apa Sambetei.

Traditia veche spune ca in dimineata din duminica Pastelui, oamenii trebuie sa-si spele fata cu apa noua sau apa neinceputa, in care pune un ou rosu si o bijuterie de aur, avand credinta ca astfel vor fi tot anul sanatosi si frumosi.