Panettone sau cozonacul italian

Panettone, numit si Painea din Milano este un preparat clasic al bucatariei italiene si este pregatit in mod special de Craciun. Contine fructe confiate, coaja de lamaie si portocala, stafide, bucati de ciocolata sau chiar si nuca.

In Italia, sarbatorile de iarna sunt considerate triste fara Panettone. O adevarata industrie cu peste 117 milioane de bucati produse in fiecare an in Italia, cozonacii Panettone sunt nelipsiti de pe mesele de Craciun.

Inalt si foarte pufos, in ciuda cantitatii considerabile de stafide si coaja confiata de lamaie si portocala, panettone-ul are un procedeu complicat si indelungat de fabricatie. Producatorii traditionali isi pastreaza cu sfintenie secretele propriei retete, dar se stie ca esentiale sunt cateva elemente: faina, drojdia, formele speciale din hartie si crescutul in mai multe etape, pe durata a circa 24 de ore.

In mod traditional, panettone este consumat in timpul sarbatorilor de iarna, care incep cu Craciunul si se termina cu festivitatile de Anul Nou. De sarbatori, italienii mananca panettone chiar si la micul dejun, cu o ceasca de cafea, sau la desert, cu un pahar de vin dulce si aromat sau cu sampanie. Feliile de panettone mai pot fi prajite si unse cu unt sau crema de branza dulce. In unele zone ale Italiei, panettone se serveste alaturi de crema mascarpone si cu un pahar de lichior.