Panko - pesmet caracteristic bucatariei japoneze

Panko este preparat din painea de la care a fost indepartata coaja, motiv pentru care ofera o textura mai aerata decat cele mai multe tipuri de pesmet din bucatariile occidentale.

Acest tip de pesmet japonez este adesea utilizat in mod traditional pentru a imbraca, acoperi anumite alimente.

Exista doua tipuri de panko: panko alb, facut din paine alba, fara crusta si panko de culoarea bronzului care este facut din intreaga paine, cu tot cu crusta. Painea este transformata in fulgi mari, iar apoi este uscata

Panko are o textura aerata, usoara si delicata. Se preteaza perfect pentru prajit intrucat absoarbe mai putina grasime decat pesmetul obisnuit, si astfel ramane crocant mai mult timp.

Din punct de vedere al consistentei, este similar cu Mie de Pain frantuzesc din miez de paine fara crusta, transformat in pesmet.

Fulgii de panko sunt ideali pentru pregatit cruste crocante, pentru a gratina sosul bechmel de pe caneloni sau lasagna, dar si pentru alte tipuri de paste, amestecat cu branza si unt, confera o suprafata crocanta si gustoasa.

Este un topping excelent pentru vinete cu parmezan, si un agent perfect de legare pentru piftelute de crab sau burgeri vegani.

Panko se produce acum in mai toate tarile Asiei, in special Japonia, Coreea, Thailanda, China si Vietnam.