Papaya – fructul ingerilor

Delicios de dulce, cu nuante de mosc si cu o consistenta untoasa, nu este de mirare ca papaya a fost numit "fructul ingerilor", de catre Cristofor Columb.

Papaya sunt fructe sferice sau in forma de para, cu un miez de culoare portocalie aprins, cu nuante fie galben sau roz. In cavitatea interioara a fructului sunt seminte negre, rotunde, imbracate intr-o substanta gelatinoasa. Semintele de papaya sunt comestibile, desi aroma lor este amara. Frunzele si fructele arborelui de papaya, contin papaina, o enzima care ajuta la digestia proteinelor, si se gaseste in cantitati concentrate in special in fructele necoapte.

Papaya sunt surse bogate de substante nutritive antioxidante, cum ar fi caroten, vitamina C si flavonoide, vitamina B, acid folic si acid pantotenic, minerale, potasiu, cupru, magneziu si fibre. Impreuna, aceste substante nutritive ajuta la sanatatea sistemului cardiovascular si ofera protectie impotriva cancerului de colon.

Papaya sunt disponibile cu precadere in timpul verii si toamna, dar le puteti achizitiona din hipermarketuri pe tot parcursul anului.

Daca doriti sa le mancati in maxim o zi de la cumparare, alegeti papaya care au coaja rosie-portocalie si sunt usor moi la atingere. Fructele care au pete de culoare galbene vor dura cateva zile pana sa se coaca. Cateva pete negre la suprafata nu afecteaza gustul fructului, dar evitati papaya care sunt prea moi sau lovite.

Papaya care sunt partial de culoare galbena ar trebui sa fie lasate la temperatura camerei unde vor coace in cateva zile. Daca doriti sa accelerati acest proces, puneti-le intr-o punga de hartie impreuna cu o banana.

Papaya coapte trebuie sa fie pastrate la frigider si consumate in termen de una sau doua zile, astfel incat sa va puteti bucura la maxim de aroma lor.

Papaya pot fi utilizate mai multe moduri diferite. Ele pot fi consumate ca atare, adaugate la o salata de fructe sau la diferite retete.

Unul dintre cele mai simple moduri de a manca papaya este sa-l manancati la fel ca pe un pepene. Dupa spalarea fructelor, se taie pe lungime, se scot semintele si apoi se mananca cu o lingura.

De ce sa consumati papaya? Pentru ca:

  • Revitalizeaza organismul uman si mentine energia si vitalitatea.
  • Creste calitatea proteinelor i​n organism.
  • Incurajeaza reinnoirea tesutului muscular.
  • Sprijina sistemul cardiovascular.
  • Intareste sistemul imunitar.
  • Ajuta sistemul digestiv, prin descompunerea proteinelor si sprijina productia de enzime digestive.
  • Previne formarea cataractei.
  • Amelioreaza inflamatia.
  • Amelioreaza greata si constipatia.