Pastarnacul sau morcovul albPastarnacul este originar din Europa si Asia de Vest si face parte din familia Umbelliferaceae avand denumirea stiintifica de Pastinaca sativa. Se cultiva pentru consumul de radacini, care se folosesc la prepararea mancarurilor drept condiment, deoarece sunt foarte aromate si bogate in vitamine si fibre. Omul foloseste pastarnacul in alimentatie de peste 4000 de ani.


Pastarnacul nu are colesterol si este bogat in fibre, vitamine si minerale, fiind un aliment sanatos pentru intreaga familie. Contine cantitati importante de potasiu dar si cupru, vitamina K, vitamina E, vitamina B3 si vitamina C si in cantitati mici contine calciu, fier, mangan, seleniu si zinc.

Radacinile de pastarnac sunt mai mari decat radacinile de patrunjel sau morcov, au un colorit galben-maroniu sau galben, o aroma specifica, foarte puternica. Radacinile au un gust dulceag si miros caracteristic, fiind intrebuintate ca legume in supe, ciorbe, salate de cruditati si mancaruri de legume, pentru aromatizarea preparatelor pe baza de carne si a tocanitelor. Frunzele tinere si varfurile tulpinilor fragede se pot folosi in supele de verdeturi drept condiment.

In Italia pastarnacul se mai numeste si “morcovul alb”. Pastarnacul este adesea confundat cu radacina de patrunjel, dar spre deosebire de aceasta, pastarnacul este mai neted si are o mica adancitura si un cerc maroniu in varf iar gustul sau aminteste de gustul de morcov.

Pastarnacul este potrivit pentru aproape orice metoda de gatit, inclusiv coacere, fierbere.
Radacinele de pastarnac se pastreaza in frigider nespalate, invelite in hartie si rezista mai mult de 2 saptamani.

Beneficiile pentru sanatate ale pastarnacului:
- Radacina este bogata in vitaminele din grupul B, provitamina A, vitamina C, saruri minerale precum potasiu, fosfor si calciu, hidrati de carbon, proteine;
- Este una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare solubile si insolubile. 100 g radacina ofera 4,9 mg sau 13% din fibre;
- Ca si morcovii si alti membrii ai familiei Apiaceae, pastarnacul contine antioxidanti;
- Are proprietati diuretice, depurative, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, vindeca reumatismul.