Racoreste-te cu o Granita!Originara din Italia, mai exact Sicilia, Granita este un desert simplu de preparat, usor, savuros si extraordinar de racoritor. Ingredientele principale sunt la indemana oricui: apa, zahar sau miere, siropuri, fructe si/sau diverse arome.
Ingredientele comune si traditionale de aromatizare includ: suc de lamaie, suc de mandarine, portocale, cafea, menta, iasomie, migdale, rodie, fructe de padure (mai ales capsune, mure, zmeura si dude negre). In regiunea siciliana Catania este foarte populara Granita cu ciocolata.

Lamaia sta la baza celor mai populare Granita din Sicilia, asta fiindca lamaile siciliene sunt mai dulci si mai putin acide decat oriunde altundeva in lume, asemanandu-se cu lamaile Meyer.
Granita cu cafea este des intalnita in orasul Messina, in timp ce granita cu migdale este populara in Catania. Sicilienii consuma Granita adesea in compania unei briose tipic siciliana, diferita de cea frantuzeasca prin faptul ca este mai lata si mai plata.

Desi este foarte asemanatoare cu sorbetul, granita este un desert semi-inghetat conceput astfel incat cristalele sau fulgii de gheata, destul de mari, sa se topeasca in gura.

In Italia, textura difera de la un oras la altul. De pilda, in Palermo se consuma cu bucati consistente de gheata, in alte orase, aproape la fel de fina ca un sorbet. In unele tari, preparatul a devenit popular ca bautura mai mult decat ca desert, servindu-se semilichid.

Iata si varianta de Granita propusa de noi:
Granita de lamaie
  • 8 lamai mari, zemoase
  • Apa 500 ml
  • 250g zahar fin
1. Intr-o tigaie mica, la foc mic se dizolva zaharul in 250 ml de apa. Dupa ce zaharul s-a izolvat, se da deoparte sa se raceasca.
2. Se stoarce sucul din lamai.
3. Intr-o cana se amesteca sucul de la lamai cu siropul de zahar (racit in prealabil) si se adauga restul de 250 ml de apa.
4. Se toarna lichidul intr-un vas putin adanc si se introduce in congelator.
5. Dupa aproximativ o ora, practic dupa ce incep sa se formeze cristale, se agita cu o furculita si apoi se introduce iar in congelator.
6. Repetati acest proces de mai multe ori, pana cand veti avea un amestec omogen de gheata, ce poate fi servit intr-un pahar si baut cu paiul.

p.s. Unii cred ca ar merge si cateva picaturi de vodka!