Radacina sacra – radacina de lotusLotusul este nativ din India si se regaseste in intreaga Asie. El creste in lacuri, mlastini si in regiunile in care se produc inundatii.
Radacinile sale stau in malul de pe fundul lacurilor, insa frunzele si florile plutesc la suprafata apei.
Lotusul este apreciat nu numai pentru florescenta sa superba in nuante de alb (cel mai rar), de crem, rosu si roz, dar si pentru valoarea lui nutritiva. Daca nu stiati, numeroase parti ale lotusului sunt comestibile si sunt chiar gustoase.


Oamenii utilizeaza toate partile lotusului: radacini, fructe, seminte si frunze. Medicina traditionala chineza considera ca radacinile lotusului ajuta la functionarea ficatului si se spune ca intaresc inima, splina si stomacul. Sucul extras din radacina lotusului opreste sangerarile interne; radacina gatita trateaza anemia si in acelasi timp creste energia.

Radacina de lotus este acoperita la exterior cu o coaja de o culoare maro-roscat, iar la interior se afla un miez alb, care are aspectul de dantela. Textura este usor crocanta si dulce.

Prepararea radacinii de lotus implica eliminarea cojii pentru a descoperi la interior miezul alb. De multe ori, radacina poate fi feliate sau taiata in sectiuni pentru utilizare in diferite tipuri de retete. Radacina de lotus poate fi utilizata cruda sau fiarta. Radacina de lotus este ideala in salata, supe, tocane, dar poate fi folosita si drept garnitura, preparata la abur.

O data decojita, radacina de lotus va incepe sa se innegreasca. Pentru a evita innegrirea in urma procesului de oxidare cu oxigen atmosferic, puneti radacina de lotus curatata in apa in care ati adaugat un pic de otet sau felii de lamaie.

Cand se consuma cruda, radacina de lotus poate fi utilizata cu sosuri sau simplu in acelasi mod ca si bastoanele de telina sau morcov. Sectiuni de radacina pot fi golite si umplute cu compozitii gustoase ar fi crema de branza sau branza cu ardei iute.

Radacina de lotus este adesea murata cu otet de orez, zahar, chili si/sau usturoi. Ea are o textura crocanta, cu aroma dulce-picanta.

In bucataria asiatica este populara cu salata, creveti, ulei de susan si/sau frunze de coriandru.

Din cercetarile efectuate, s-a descoperit ca radacina de lotus este bogata in fibre alimentare, vitamina C, potasiu, tiamina, riboflavina, vitamina B6, fosfor, cupru, mangan si are un continut scazut in grasimi saturate.

Daca nu stiati:
In Japonia, renkon (radacina de lotus) este una dintre legumele utilizate in stilurile de gatit tempura si kinpira. Felii sunt sotate in sos de soia, mirin (vin de orez) si ardei iute.
Chips-urile de radacina de lotus sunt snacks-uri populare in Japonia;
In India si Bangladesh radacina de lotus, cunoscuta popular ca Kamal Kakari sau BHE este utilizata intr-o varietate de curry, in tocane, sau se amesteca cu cartofii prajiti;
Bucataria cantoneza foloseste radacina de lotus in supe sau drept umplutura;
In China, semintele de lotus sunt consumate ca gustari sau ca si condimente.