Semintele de pin – o adevarata farmacie

Din punct de vedere culinar semintele de pin sunt socotite ca facand parte din grupul nucilor si alunelor, dar din punct de vedere botanic ele sunt doar seminte. Mugurii de pin sunt semintele comestibile ale arbustului cu acelasi nume. Var cu bradul, pinul este mai bogat in rasina si are o putere terapeutica mai mare. In lume exista aproximativ 20 de specii de pini care produc acesti muguri comestibili.

Pretul ridicat cu care se gasesc la vanzare reflecta munca manuala ce trebuie depusa pentru culegerea lor.

Semintele de pin sunt surse importante de fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, tiamina, riboflavina, niacina, folati, colina si vitamina E. De asemenea, acestea reprezinta o buna sursa de proteine si calorii.

In functie de specia de la care provin, mugurii de pin pot au intre 10 si 30% proteine si aduc o cantitate importanta de fibre organismului. Prin presare la rece, se obtine uleiului de pin, apreciat atat pentru gustul placut, cat si pentru proprietatile antioxidante si antiinflamatorii.

Semintele de pin au o aroma de nuca, untoasa, cu un parfum discret de conifer ce ii ofera prospetime. Prin prajire, isi intensifica aroma, iar textura devine crocanta.

Semintele de pin se adauga la feluri de mancare pe baza de carne sau peste, la salate (in special cu spanac), dar si in diverse aluaturi de paine sau in dulciuri. Una din cele mai cunoscute intrebuintari este folosirea lor in faimosul sos italian pesto.

Cateva feluri de mancare ce folosesc seminte de pin:

Espinacas a la catalana (spanac in stil catalan) – un sote de spanac cu otet, usturoi si stafide

Salade Landaise (salata in stil Landes, Franta) – o salata ce imbina ingrediente calde (piept de rata, pipote) cu ingrediente reci (salata verde, rosii, castraveti), aromata cu seminte de pin, patrunjel proaspat si o bucata de foie gras.

Pignoli cookies (biscuiti cu seminte de pin) – biscuiti din pasta de migdale decorati cu seminte de pin.

In unele sortimente de baclava grecesti se adauga seminte de pin

Atentionare: daca nu le consumati rapid, semintele de pin vor rancezi. Prin urmare se recomanda pastrarea lor la frigider, decorticate. Daca sunt inca in coaja tineti-le departe de lumina de umiditate si de temperaturi ridicate.