Stock sau supa concentrata de legumeO supa de prim rang se face usor cu un stock bun. Intrebarea care se pune: stock de legume facut in casa sau cel de la magazin?

Stock-ul de legume nu are o reteta complicata si se poate face cu orice legume aveti la indemana prin camara sau frigider. Stocul de legume se face mai repede decat cel de carne de vita sau pui si nu mai putin aromat. Tot ce trebuie sa faci este sa identifici legumele bune pentru stock, sa le cureti, le pui intr-o oala, le acoperi cu apa si sa le lasi sa fiarba la foc mic. Totul va fi gata intr-o ora si vei avea gata baza pentru supe, pilafuri, tocanite si alte retete. Se recomanda sa nu adaugam prea multe condimente si sare pentru ca acestea pot schimba gustul final al mancarurilor care se vor prepara cu stock-ul de legume.

Calitatea unui stoc de legume depinde de timpul de fierbere (maxim 1h), pentru a extrage aroma maxima din ele si fierberea la foc mic, pentru ca supa sa iasa clara si nu tulbure.

Pentru a gati intr-un mod sanatos si fara prea multe e-uri, avem nevoie doar cateva legume cum ar fi: ceapa, morcovi, ardei gras, rosi, dovlecei, sare si piper. Le punem intr-o oala la fiert si dupa 35-45 de minute strecuram si folosim aceasta zeama. Este mult mai buna si mai sanatoasa decat acele cuburile concentrate din comert si poate fi folosita la foarte multe preparate.

De ce sa alegi stock de legume facut in casa?
- pentru ca stii sigur ce legume ai folosit;
- iti concentrezi condimentele in functie de propriul gust;
- alegi singur cantitatea pe care doresti sa o faci;
- si il poti pastra la frigider sau la congelator;
- fara potentiatori de aroma (ex. glutamat de sodiu);
- fara coloranti;
- legumele fierte pot fi pastrate pentru o ciorba sau supa crema de legume.