Checul bunicii
Aceasta prajitura am gasit - o in cartea de bucate a bunicii. Este o reteta foarte simpla.
Mai intai se cantaresc 8 oua.
La greutatea lor se cantareste faina.
La greutatea a patru oua se cantareste zahar si margarina (in carte scria untura,
dar cum in zilele noastre nu prea se mai foloseste acest ingredient am pus margarina;
nici nu stiu ce - i mai sanatos: margarina sau untura).
Mod de preparare
Se freaca bine, cu o lingura din lemn, zaharul cu margarina (untura), pana ce - si dubleaza volumul. Adaugati pe rand galbenusurile, amestecand bine compozitia dupa fiecare galbenus.
Un pliculet de praf de copt se amesteca cu zeama de la o lamaie si se pune peste
spuma de galbenusuri, se adauga si coaja rasa de la lamaie.
Albusurile se bat spuma tare si se aduga la galbenusuri.
Faina se amesteca cu un praf de sare si se pune in coca, cu o lingura, adaugand una cate una.
Dupa gusturile fiecaruia se pun stafide, miez de nuca taiata.
Amestecati doar de cateva ori si puneti la copt intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se scoate din cuptor si dupa racire se toarna deasupra glazura de lamaie.
Glazura se prepara astfel:
Intr-o craticioara cu fundul dublu se pune la fiert 200 g apa cu 200 g zahar pudra.
Se fierbe 20 min. dupa care se adauga zeama de la o lamaie si se mai fierbe 5 min.