Mercur în conservele de ton: de ce acest produs de zi cu zi ar putea fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră!

Mercur în conservele de ton: de ce acest produs de zi cu zi ar putea fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră!

Pentru mulți dintre noi, consumul de ton la conservă face parte din rutina zilnică. Convenabil, rapid și bogat în proteine, pare a fi un aliat perfect pentru mese echilibrate... până când descoperim cealaltă față a monedei. Două ONG-uri, Bloom și Foodwatch, au publicat recent un raport edificator care pune serios sub semnul întrebării încrederea noastră în acest produs: 100% din conservele de ton testate în Europa conțin mercur. Da, ați citit bine, mercur, metalul greu clasificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare substanțe pentru sănătatea umană... Aflați mai multe!


O problemă de sănătate publică

De ce este mercurul atât de periculos? Prezent în depozitele atmosferice provenite de la anumite industrii, acesta ajunge în ocean. Acolo, este transformat în metilmercur, o versiune și mai toxică, care se acumulează în pești. Efectele metilmercurului asupra sănătății umane sunt îngrijorătoare: tulburări neurologice, efecte asupra dezvoltării cognitive etc. Prin urmare, simplul fapt de a mânca ton la conservă ar putea prezenta un risc serios.

Standarde de siguranță criticate

Ceea ce este deosebit de șocant în acest caz este toleranța aplicată tonului. În timp ce limita de mercur pentru alți pești este stabilită la 0,3 mg/kg, limita pentru ton este de trei ori mai mare. De ce o astfel de diferență? Potrivit ONG-urilor, este vorba de un compromis economic: să se permită vânzarea a 95% din tonul disponibil, în ciuda nivelului său ridicat de contaminare. Asociațiile denunță acest standard care, în loc să protejeze consumatorii, pare a fi menit să sprijine piața tonului. În cuvintele Foodwatch: "Nu poți avea încredere într-un standard care nu îți protejează sănătatea ".

Tonul alb Petit Navire în centrul atenției...

Printre mărcile vizate, Petit Navire a fost criticată în special pentru conservele sale de ton albacore, care au un nivel de mercur de până la 3,9 mg/kg - mult peste limitele recomandate. Pentru cei care credeau că optează pentru o opțiune sănătoasă și sigură, revelația este un adevărat șoc. În fața acestei situații, ONG-urile solicită măsuri urgente: scăderea limitelor de mercur pentru ton la 0,3 mg/kg, ca și pentru alte specii de pește, și o revizuire a standardelor europene de siguranță alimentară.

Ce alternative au consumatorii?

Consumatorii se află acum într-o situație complexă. Ar trebui să evite conservele de ton? Ar trebui să caute opțiuni mai sigure? Deși alternativa cea mai evidentă este limitarea consumului de ton, ONG-urile consideră că supermarketurile și producătorii trebuie, de asemenea, să își asume responsabilitatea, asigurându-se că produsele lor îndeplinesc cele mai stricte praguri.



Acest articol își propune să ofere informații fără alarmism excesiv, dar este clar că sunt necesare o mai mare transparență și reglementări mai stricte pentru a proteja sănătatea publică. Pentru a face o alegere în cunoștință de cauză, nu ezitați să vă informați cu privire la analizele disponibile și să variați sursele de proteine din alimentația dumneavoastră.

Adèle PeychesAdèle Peyches
Redactor responsabil care abia așteaptă iarna pentru a mânca raclette! Pasionată de gastronomie și mereu în căutarea unor noi delicii culinare, am studiat mai întâi dreptul înainte de a mă întoarce la prima mea dragoste: gustul produselor bune și plăcerea de a împărți la masă :)

Comentarii

Notează articolul: