10 motive sa consumam seminte de dovleac

Bogate in calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, fier sau vitamina B, semintele de dovleac au un continut caloric usor mai mare dar si proprietati mai putin cunoscute.

Calitatile terapeutice ale semintelor de dovleac au devenit din ce in ce mai cunoscute de-a lungul timpului, astfel ca medicina naturista recomanda folosirea acestora, printre altele, in caz de paraziti intestinali, probleme urinare, febra si tulburari gastrice.

De ce sa le consumam? Pentru ca:
  • Semintele de dovleac sunt bogate in calorii, aproximativ 559 de calorii la 100 g. Continutul lor ridicat caloric provine in principal din proteine si grasimi;
  • Contin proteine de buna calitate: 100 g seminte furnizeaza 30 g sau 54% din DZR;
  • Sunt ambalate cu fibre, vitamine, minerale si antioxidanti;
  • Sunt bogate in acizi grasi mononesaturati, cum ar fi acidul oleic, care ajuta la scaderea colesterolului LDL (rau) si creste colesterolul HDL (bun) in sange;
  • Contin triptofan care este convertit in serotonina si niacina. Serotonina intervine in producerea somnului, in procese mintale si afective, in functii motorii, in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, in functii hormonale;
  • Sunt bogate in zinc, ceea ce le face un protector natural impotriva osteoporozei;
  • Sunt o excelenta sursa de vitamine din grupa B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, vitamina B-6 (piridoxina) si folati);
  • Sunt folosite in multe culturi ca un tratament naturist pentru paraziti intestinali;
  • Uleiul din seminte de dovleac contine anumite substante cu efect benefic hormonal si ajuta in tratamentul sau profilaxia bolilor infestioase;
  • Uleiul de calitate din seminte de dovleac reduce inflamatiile provocate de boli precum artrita.
Cum se pot consuma?
  • crude sunt cele mai sanatoase, dar si prajite, de preferat in casa;
  • in combinatie cu alte seminte si fructe uscate constituie o gustare sanatoasa;
  • in salate de legume sau fructe;
  • in dulciuri de casa, gen biscuiti si prajituri, precum si in paine;
  • sub forma de lapte vegetal.