Caju – nici nuca, nici fruct

Originar din Brazilia, caju este acum raspandit si crescut in multe alte tari cu climat tropical. Membru al aceleiasi familii Anacardiaceae din care face parte fisticul si fructul mango, Caju a fost considerat mereu un arbore special datorita lemnului pretios si fructelor cu un gust inconfundabil.

Desi in termeni culinari caju este considerat a fi o nuca, in termeni botanici, caju este de fapt o samanta care creste la baza fructului in forma de pera, si in afara de a fi foarte bun la gust este benefic si pentru sanatate. Fructele de caju sunt invelite de o coaja tare, care contine substante toxice si de aceea este necesar ori ca fructele sa fie supuse unui tratament termic pentru a neutraliza aceste substante, ori sa fie deschise manual.

Fructele sunt utilizate pentru consum, ca ingredient principal pentru sucuri, dulceturi si dulciuri. Acestea au un rol important si in bucataria tailandeza, indiana sau chineza.

Beneficii:

  • Este recomandat de nutritionisti ca ingredient in cadrul unor diete, fie ele pentru slabit sau tonifierea organismului, datorita continutului scazut de grasimi;
  • In comparatie cu nucile de pecan, alunele si nucile, caju are si un continut bogat de proteine, fibre, potasiu, fier si zinc. Pe langa proteine, fibre, potasiu, fier si zinc in compozitia caju-ului se regasesc si vitaminele din complexul B, vitamina E;
  • Grasimile compuse din acid oleic continute sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, iar substantele minerale reduc tensiunea arteriala, protejand totodata si sistemul osos;
  • Din semintele de caju se extrage o pudra din care, la randul ei, se extrage antivenin;
  • In unele parti ale lumii, din coaja arborelui de caju se prepara ceaiuri antidiuretice;
  • Fructele de caju se pot pisa rezultand un unt de nuci foarte gustos si foarte sanatos.

Nucile de caju se gasesc in comert atat in varianta cruda, cat si in varianta prajita, cu sau fara sare. Se recomanda consumul de caju crud sau prajit si nesarat. In cazul nucilor crude, recomandam hidratarea nucilor inainte de a fi consumate.

Daca doriti sa includeti fructele de caju in alimentatia dumneavoastra, le puteti adauga la salate, cereale, piureuri, sosuri, deserturi sau in diverse combinatii cu legume.

Se recomanda a fi depozitate in locuri uscate si racoroase, in recipiente de sticla vidate, pentru ca rancezesc rapid. Pastrate la frigider pot tine pana la 6 luni sau se pot congela pentru maxim 1 an.