Ce stiati sau nu stiati despre Schinduf?Schinduful a fost cultivat pentru proprietatile sale medicinale inca din antichitate. In Egipt era utilizat inca din anul1000 i.e.n. printre altele si pentru imbalsamare, iar semintele mature si uscate erau folosite ca afrodiziac. Arabii il foloseau ca tratament impotriva caderii parului, iar in India era cunoscut pentru proprietatile sale carminative, tonice si afrodisiace.



Astazi schinduful se mai cultiva in nordul Africii, India, in regiunea mediterana (Italia, Franta, Spania, Grecia, Liban, Maroc, Algeria, Egipt), in SUA si sporadic pe la noi, in zona sud-estica a tarii, in special in judetele Constanta si Braila. De obicei este cultivat, dar in unele zone s-a salbaticit, crescand spontan mai ales acolo unde are caldura suficienta.

Numele latin al speciei foenum graecum se traduce prin "fan grec", acesta fiind o referire atat la mirosul puternic de fan uscat, cat si la originea de la est de Mediterana a speciei. Acest nume a fost preluat si este inca uzual in multe din limbile europene.

In tarile mediteraneene si Orient, plantele tinere, dar si semintele uscate si macinate, sunt folosite in alimentatie ca aromatizant in diverse preparate culinare.

Schinduful este o planta ierboasa, de nici jumatate de metru inaltime, cu frunze de un verde deschis si cu marginea usor dintata, cu flori albe-liliachii si seminte mici, de culoare cafenie. Planta poarta pastai lungi, subtiri, de culoare galben-brun care contin aproximativ 10-20 de seminte de culoare galben-auriu. Semintele sale sunt mici si seamana cu niste pietre cu multi fatete. In stare cruda au aroma de artar si gust amar, cu toate acestea, gustul lor devine mai acceptabil odata ce au fost usor uscate, prajite.

In mod traditional, semintele de schinduf sunt utilizate intr-o gama larga de retete culinare. Semintele sub diferite forme, intregi, incoltite, sub forma de praf, sos sau pasta sunt utilizate intr-o varietate de mancaruri picante in multe parti ale Orientul Mijlociu, India, Marea Mediterana si in regiunile din Asia Centrala.

Iata cateva sfaturi de servire:
Schinduful este unul dintre ingredientele principale din pudra de curry.
O cantitate mica de seminte incoltite poate fi adaugata la legume si feluri de mancare de linte.
Frunzele de schinduf, proaspete sau uscate sunt de asemenea utilizate la mancarurile de spanac, cartofi, morcovi.
Seminte de schinduf germinate sunt folosite in salate, paste, sosuri sau umpluturi.

Beneficii:
Semintele de schinduf sunt o sursa bogata de minerale, vitamine si fitonutrienti. 100 g seminte au 323 calorii. Sunt o sursa excelente de minerale precum cupru, potasiu, calciu, fier, seleniu, zinc, magneziu. Contin multe vitamine vitale, care sunt substante nutritive esentiale pentru o sanatate optima, inclusiv tiamina, piridoxina (vitamina B6), acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A si vitamina-C.
Semintele sunt o sursa foarte buna de fibre alimentare solubile. 100 g de seminte furnizeaza 24,6 g sau peste 65% de fibre dietetice.
Semintele de schinduf au fost folosite in multe medicamente traditionale, ca un laxativ, digestiv dar si ca un remediu pentru tuse si bronsita.
Daca este utilizat cu regularitate schinduful poate ajuta la controlul colesterolului, trigliceridelor, precum si la controlul glicemiei.