Christstollen sau cozonacul germanAsa cum cozonacul este un desert traditional pe masa de Craciun a romanilor, tot asa este si Christstollen pe masa nemtilor, fiind o combinatie intre cheg si cozonac cu fructe, ce a evoluat de la o bucata destul de gustoasa de paine la prajitura de azi. Forma sa traditionala, de paine, se leaga de semnificatia religioasa a sarbatorii de Craciun, prajitura semanand izbitor cu un prunc infasat in scutece.

Initial era preparata in Postul Mare ca prajitura de post. Intrucat dogmele catolice nu permiteau folosirea untului sau laptelui, aluatul initial era pregatit numai cu apa, ovaz si ulei de rapita, ingrediente ce confereau prajiturii, un gust fad. Folosirea untului era interzisa, dar dupa fomularea celebrei scrisori "Depesa untului" a Papei Inocentiu al VIII-lea, s-a permis utilizarea untului in loc de ulei.

Legenda spune ca, ideea preparatului ii apartine brutarului Heinrich Drasdo din Torgau (Saxonia) care o pregatea in postul Craciunului, adaugand la aluat fructe uscate sau confiate, migdale si coaja de portocale.

Reteta originala a Christstollen-ului este: 3 kg de unt, 6 kg de fructe uscate (numai sultanine, coacaze, coaja de portocala si lamaie) amestecate cu 10 kg de faina.

Astazi exista numeroase sortimente, insa orice Stollen care se respecta va avea in compozitie, alaturi de faină, mult unt, stafide, coaja de lamaie si portocala confiata, alte fructe uscate (macese, afine, prune, coacaze, caise, etc) , va fi puternic aromat cu scortisoara si cardamon si/sau cuisoare si nușcoara, pudrat din abundenta cu zahar pentru un aspect nins. Optional, poate contine martipan. Nu sunt permise urmatoarele ingrediente: arome artificiale, aditivi adaugati direct, margarina.

Christstollen se consuma dupa minim 2 saptamani dupa ce a fost preparat.

O data cu reunirea Germaniei in 1990, Christstollen devenit un produs protejat de lege, a fost inregistrat ca marca comerciala.
In fiecare an de Craciun, in Germania se poate gasi o larga varietate de Christstollen in toate Targurile de Craciun.
In functie specificul regional si de ingredientul de baza, cele mai cunoscute varietati sunt:
- Mandelstollen - cu migdale;
- Butterstollen - cu unt;
- Marzipanstollen - cu marzipan;
- Persipanstollen - cu persipan (o masa de marzipan in care migdalele sunt inlocuite cu samburi de piersica si caisa);
- Mohnstollen - cu mac;
- Nuss-Stollen - cu nuca;
- Quarkstollen - cu branza;
- Rosinenstollen - cu stafide;
- Champagnerstollen - cu sampanie sau Rotweinstollen - cu vin rosu;
- Schokostollen - cu ciocolata;
- Christstollen mit Ingwer - cu ghimbir;
- Christstollen mit trockene Aprikosen - caise uscate;
- Christstollen Moosbeeren - cu rachitele.