Ciocolata neagra, dulcele permis

Facuta din samanta arborelui de cacao, una dintre cele mai bune surse de antioxidanti de pe planeta, ciocolata neagra este incarcata cu substante nutritive care pot afecta pozitiv sanatatea dvs.

Studiile arata ca a manca o cantitate mica de ciocolata neagra de doua sau de trei ori in fiecare saptamana, poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Ciocolata neagra imbunatateste fluxul de sange si poate ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange. Consumul de ciocolata neagra poate impiedica, de asemenea, arterioscleroza (rigidizarea arterelor).

Pentru ca o ciocolata sa contina un echilibru corect de ciocolata pura si zahar, trebuie sa contina cel putin 70% cacao. Acest lucru ar insemna ca zaharul sa fie sub 30%. Daca produsul are 80% cacao, zaharul se gaseste in concentratie si mai mica (20%). Cu cat mai mare este masa de cacao (exprimata ca 70% cacao sau 75% cacao), cu atat mai buna este ciocolata pentru consum.

Pe scurt cateva dintre beneficiile consumului de ciocolata neagra:

  1. Este buna pentru inima dvs. Studiile arata ca a manca o cantitate mica de ciocolata neagra de doua sau de trei ori in fiecare saptamana, poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, imbunatateste fluxul de sange si poate ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange.
  2. Este buna pentru creier. Ciocolata neagra creste fluxul de sange la creier, si prin urmare ajuta la imbunatatirea functiei cognitive. Ciocolata neagra ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
  3. Ciocolata neagra contine mai multi compusi chimici care au un efect pozitiv asupra starii de spirit si a sanatatii cognitive. Contine feniletilamina (AEP), aceeasi substanta chimica secretata de creier atunci cand simti ca esti indragostit. AEP incurajeaza creierul sa elibereze endorfine, care te vor face sa te simti mai fericit.
  4. Ajuta la controlul zaharului din sange. Ciocolata neagra ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange si proteajeaza impotriva diabetului de tip 2. Flavonoide din ciocolata neagra contribuie la reducerea rezistentei la insulina, ajutand celulele sa functioneze in mod normal si recapete capacitatea de a utiliza eficient insulina corpului dvs. Ciocolata neagra are un indice glicemic scazut.
  5. Contine antioxidanti. Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule denumite "radicali liberi", care se acumuleaza in organism si sunt daunatori. Specialistii considera ca radicalii liberi sunt cei care cauzeaza boli arteriale, cancer si altele.
  6. Ciocolata neagra contine Teobromina Ciocolata neagra contine teobromina, care s-a demonstrat ca ajuta la intarirea smaltului dintilor. Asta inseamna ca ciocolata neagra, spre deosebire de cele mai multe alte dulciuri, scade riscul de aparitie a cariilor, daca practicati regulile de igiena dentara corespunzatoare. Pe de alta parte, este un stimulent usor care, alaturi de cofeina, produce starea tipica de relaxare provocata de ciocolata. Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte din San Diego sugereaza ca ciocolata contine substante care produc in creier un efect similar celui produs de canabis. Totusi, pentru a egala nivelul de euforie produs de canabis, ar trebui sa consumati circa 12 kilograme de ciocolata.
  7. Este bogata in vitamine si minerale. Ciocolata neagra contine o serie de vitamine si minerale care pot sprijini sanatatea dumneavoastra. Ciocolata neagra contine potasiu, cupru, magneziu si fier in concentratii ridicate. Cuprul si potasiul ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si boli cardiovasculare, fierul protejeaza impotriva anemiei feriprive, iar magneziul ajuta la prevenirea diabetului de 2, hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima.