Cum sa faci granola acasa!

Granola este o gustare creata din cereale integrale, ovaz, nuci, miere si un set de ingrediente suplimentare. Toate aceste ingrediente sunt de obicei prajite sau coapte pana se rumenesc.

Desi granola este destul de populara in randul persoanelor cu o alimentatie sanatoasa, criticii sustin ca ingredientele suplimentare utilizate, fac ca aceasta sa fie ridicata in calorii si nu foarte sanatoasa in cele din urma. De exemplu, pentru a face fulgii de ovaz usor de consumat unele dintre companiile producatoare adauga fulgi de ciocolata, zahar.

Cheia in alegerea unei granola sanatoase este sa va asigurati ca alegeti varianta buna.

Atunci cand alegeti granola, cititi cu atentie eticheta:

  • asigurati-va ca selectati branduri care au un continut scazut de zahar;
  • un continut redus de grasime sau fara grasimi;
  • cerealele integrale si nucile din granola ofera o sursa buna de fibre pentru sanatatea tractului digestiv. Alegti granola care contine nuci si migdale, bogate in omega-3.
  • Daca consumati granola ca pe cereale, puteti opta pentru un lapte cu continut redus de grasime (1.5%) sau lapte degresat, pentru a reduce numarul de calorii.

O modalitate de a va asigura ca granola este sanatoasa, este aceea de o o crea dvs. Virtual exista multe retete de granola, alegeti una care se face rapid si personalizati-o in functie de preferintele proprii.

  • Reteta propusa de noi are un timp de preparare de 30 minute si contine aproximativ 8 cesti:
    • 6 cani fulgi de ovaz. Fulgii de ovaz sunt cele mai frecvente cereale, dar puteti folosi o multime de alte cereale integrale si sub forma de fulgi, cum ar fi grau, secara, quinoa, mei, grau dur, orez brun;
    • 2 cani de nuci si seminte amestecate: o combinatie de seminte de floarea soarelui, nuci tocate, nuci pecan, migdale, caju, seminte de susan, etc;
    • 1 ceasca de nuca de cocos decojita (optional);
    • 1 lingurita scortisoara macinata, sau dupa gust;
    • un praf de sare;
    • 1 cana stafide sau fructe uscate tocate (smochine, merisoare, etc);
    • 1/2 – maxim 1 ceasca de miere sau sau sirop de artar (dupa gust).

    Urmati pasii:

    • Se incalzeste cuptorul la 150 ° C. Intr-un castron se amesteca fulgii de ovaz, nucile si semintele, nuca de cocos, scortisoara (daca optati pentru), sare, si indulcitorii. Distribuiti uniform pe o foaie de copt si coaceti timp de 30 de minute sau un pic mai mult, amestecand ocazional. Amestecul trebuie sa fie maro uniform.
    • Scoateti tava din cuptor si adaugati stafidele sau fructele uscate. Lasati sa se raceasca, amestecand din cand in cand, pana cand granola ajunge la temperatura camerei.
    • Transferati intr-un recipient etans si pastrati in frigider.