De ce sa consumam orez brun?

Orezul brun este versiunea "nerafinata" a orezului alb. Inainte de a fi orez alb el a trecut prin procesul de rafinare, si la un moment dat arata exact ca orezul brun. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb, rafinat).

Exista cateva motive dovedite, referitoare la beneficiile nutritionale ale orezului brun. Vestea ca orezul brun aduce beneficii pozitive pentru sanatate s-a raspandit rapid si tot mai multi oameni au inceput sa consume orez brun sau cel putin o combinatie de orez alb si orez brun.

Cel mai important lucru despre orezul brun este faptul ca este bogat in fibre. Beneficiile pentru sanatate ale unei diete bogate in fibre sunt subliniate de catre expertii medicali si doar numai aceasta este un motiv foarte bun pentru a incepe sa mancati orez brun in loc de orez alb.

Beneficiile pentru sanatate ale alimentelor cu continut ridicat de fibre sunt numeroase: reduc posibilitatea aparitiei de boli de inima, ajuta la controlul glicemiei, ajuta digestia si reduc constipatia, etc.

Pe langa continutul ridicat de fibre, orezul brun contine si alte elemente nutritive, cum ar fi, vitaminele B, mangan, seleniu si fier.

Iata pe scurt care sunt cateva beneficii ale consumului de orez brun:

  1. Este Bogat in seleniu: Orezul brun este bogat in seleniu, care reduce riscul aparitiei bolilor comune, bolile de inima si artrita.
  2. Are un continut ridicat de mangan: O cana de orez brun ofera 80% din necesarul zilnic de mangan. Manganul este responsabil cu reglarea metabolismului proteinelor, lipidelor si glucidelor, ajuta la fixarea calciului si a fierului si are rol in formarea oaselor, este important in procesul de formare al tiroxinei (principalul hormon secretat de glanda tiroida). De asemenea, manganul este necesar pentru o buna digestie si asimilare a hranei (accelereaza arderile) si joaca un rol esential in activitatea glandelor endocrine.
  3. Bogat in uleiuri esentiale: Uleiurile naturale sunt benefice pentru organism intrucat sunt grasimi sanatoase care ajuta la normalizarea nivelului de colesterol.
  4. Ajuta la scaderea in greutate: Datorita continutului de fibre orezul brun este completarea perfecta pentru dieta de zi cu zi pentru cei care cauta sa aiba un tranzit intestinal regulat. In plus, orezul brun da senzatia de satietate, care se traduce in portii mai mici de consumat.
  5. Face parte din categoria cerealelor integrale: Orezul brun este considerat cereala inegrala intrucat prin procesul de rafinare se indeparteaza doar stratul superior, si prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali.
  6. Bogat in antioxidanti: Acest beneficiul este unul dintre cele mai bine pastrate secrete in ceea ce priveste orezul brun.
  7. Bogat in fibre: Orezul brun este bogat in fibre si se afla in fruntea listei de alimente care pot ajuta la prevenirea cancerului de colon. Fibrele absorb substantele care produc cancer, precum si toxinele din organism, eliminandu-le.
  8. Contin zaharuri cu eliberare lenta: Orezul brun ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, prin urmare, este o alegere excelenta pentru cei care sufera de diabet. Studiile arata ca cei care consuma o jumatate de cana de orez brun zilnic reduc riscul de a dezvolta diabet zaharat in proportie de 60%. Pe de alta parte, cei care consuma orez alb regulat cresc cu 100 ori sansele de a dezvolta diabet zaharat.
  9. Este un aliment perfect pentru copii: orezul brun este indicat in alimentatia copilului deoarece este bogat in substante nutritive care ajuta la mentinerea ciclurilor de crestere rapida.
  10. Furnizeaza fitonutrienti puternici: Orezul brun contine si enterolactona, substanta care previne instalarea cancerului la san si a altor tipuri de cancer cu cauze de natura hormonala.