Florile comestibile – parfum, culoare si aroma in farfurieMinunatele flori ne pot incanta nu numai privirea si mirosul, ci si papilele gustative. Sunt flori ce pot fi mancate, fie gatite, fie uscate in ceaiuri, fie in salate, omlete, sosuri sau gemuri, cu multiple beneficii pentru organism.
Utilizarea culinara a florilor dateaza de mii de ani. La greci, romani, chinezi si japonezi consumul florilor era o practica ancestrala. Astazi, florile comestibile sunt un ingredient folosit de putin timp, dar care devine din ce in ce mai popular.

Nu este neobisnuit sa vezi petale de flori in salate, ceaiuri sau garnitura pentru deserturi. Florile sunt adaugate la preparatele culinare pentru a asigura gustul, aroma si culoarea. Ele pot fi parte dintr-un fel principal de mancare, pot fi o salata sau un desert. Florile pot fi incorporate in bauturi pentru aroma sau folosite pentru a face ceaiuri sau vinuri. Pot fi adaugate in otet, marinate sau folosite la sosuri. Unele sunt uscate si folosite ca ierburi aromatice.
Insa, pe langa faptul ca au un aspect deosebit, unele flori sunt comestibile si reprezinta o adevarata sursa de vitamine si de sanatate, dar ofera si un aspect interesant deliciilor culinare.

Adaugarea de flori comestibile poate fi un mod frumos de a adauga culoare, aroma sau o nota eleganta unui preparat culinar.

Printre soiurile comestibile amintim: bujorul, albastrelele, crinul, crizantema, ceapa, coriandrul, floarea soarelui, laleaua, lavanda, galbeneaua, muscata, panseluta, papadia, roinita, sofranul, ciresul, liliacul, marul, trandafirul, socul, zmeurul, bostanul, ceapa, busuiocul, dovlecelul, mazarea, mararul, musetelul si altele.

Atentie, nu toate florile sunt comestibile! Daca doriti sa utilizati flori pentru consum trebuie sa urmati cateva reguli importante:

1. Manancati flori care stiti ca sunt comestibile - daca nu sunteti sigur, consultati o carte de specialitate in flori si plante comestibile;

2. Nu mancati flori pe marginea drumului sau cele culese din parcuri publice. Ambele pot fi tratate cu pesticide sau erbicide, iar florile pe marginea drumului pot fi poluate cu gaze de esapament;

3. Folositi in alimentatie doar flori care au fost crescute organic si nu mancati din diferite gradini daca nu stiti sigur ca sursa este organica. Florile de la florarie sau din gradini au fost probabil tratate cu pesticide sau alte substante chimice;

4. In multe cazuri se poate ca florile sa fie comestibile, dar fructele si frunzele sa nu fie. Prin urmare, mancati doar petalele si eliminati pistilurile si staminele;

5. Nu includeti florile in meniul dumneavoastra daca aveti astm sau alergie;

6. Introduceti in alimentatie florile comestibile asa cum ati face cu un ingredient nou in meniul unui copil - una cate una, in cantitati mici, intr-o perioada mai lunga;

7. Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de flori daca nu au experienta in ceea ce presupune acest pas, precum si acordul medicului.

8. Pentru a pastra florile proaspete, puneti-le pe prosoape de hartie umede si bagati-le la frigider intr-un recipient etans. Unele vor dura pana la 10 zile.

Daca nu stiati:
Toate florile din familia Allium (praz, arpagic, usturoi, arpagic usturoi) sunt comestibile si aromate.
Panselutele au o aroma usor mentolata si se pot folosi in salate sau pentru ornarea prajiturilor. Contin vitamnia A si C (care intareste sistemul imunitar).
Trandafirul este cunoscut pentru folosirea sa in diverse dulceturi si siropuri. Contine vitamina A, B, C, D, E zinc, fier si calciu.
Musetelul poate fi utilizat in diverse sosuri si ceaiuri. Protejeaza pielea, calmeaza colicile, indeparteaza durerile de dinti, este antiseptic si relaxeaza.
Caltunasul este utilizat in salate si sucuri, contine din belsug vitaminca C, este un bun diuretic, expectorant si antiscorbutic.
Florile de salcam se pot consuma in salate sau ca atare. Sunt benefice pentru calmarea migrenelor si in afectiunile digestive. Ceaiul din flori de salcam ajuta la tratarea durerilor in gat.
Limba mielului sau boranta rosie are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.
Calendula sau galbenelele poate fi folosita ca substitut pentru sofran. Petalele ei se folosesc la mancaruri gatite in special soteuri, colorand frumos totul in galben sau portocaliu.
Papadia este foarte raspandita si cunoscuta, florile ei fiind foarte bune cand sunt tinere si proaspete. In strainatate este la moda vinul de papadie.
Craitele au o aroma de lamaie desi nu miros ca acestea.