Gomasio – condimentul remineralizantGomasio sau Gomashio este un condiment traditional in bucataria japoneza, dar si principalul ingredient in dieta macrobiotica. Desi este preparat din susan integral si sare (ingrediente simple), este mai mult decat un simplu condiment, furnizand o multime de minerale esentiale pentru sanatate, inclusiv pentru buna functionare a tiroidei. Originea cuvantului are radacinile in bucataria japoneza de unde si-a primit si numele (goma=seminte de susan, shio/sio=sare).
Cum se prepara Gomasio? Foarte usor, aveti nevoie doar de susan integral si sare naturala. Se prajesc usor semintele de susan, se macina si se adauga 10% sare grunjoasa. Ca sa retineti mai usor proportiile: la o casa de seminte de susan se pune 1 lingura de sare.
In mod traditional, gomasio este preparat cu ajutorul unui suribachi – un mojar cu pistil.
Mojarul este confectionat din ceramica si are niste striatii pe interior, care faciliteaza maruntirea, iar pistilul este din lemn. Daca nu ai un astfel de accesoriu mojarul cu pistil este la fel de eficient.
Gomasio implica o preparare atenta, deoarece semintele de susan nu trebuie sa fie foarte prajite si macinate doar pe jumatate (practic sa fie doar zdrobite, nu facute pasta).
Amestecul astfel obtinut se toarna in recipiente (curate si uscate) potrivite pentru codimente. Se depoziteaza in frigider. Amestecul astfel obtinut nu se pastreaza mai mult de 8 zile: dupa acest interval de timp isi pierde din calitatile binefacatoare.


Aroma? Facut din susan are aroma specifica susanului prajit zi poate fi adaugat aproape la orice.

Ce facem cu gomasio? Simplu, il putem folosi la orice mancare: salata de legume, biscuiti aperitiv, presarat peste pui sau peste, presarat peste vinete sau dovlecei la cuptor, in supe, peste oua, etc. El inlocuieste sarea si da gust. Este potrivit pentru asezonarea preparatelor simple si sanatoase – orez integral, quinoa, paste de orez, paste integrale, legume gratinate sau gatite la abur, salate.

Gomasio nu numai ca este bun la gust, dar este si foarte sanatos. Semintele de susan nedecorticate sunt foarte bogate in calciu si alte minerale. Este un condiment delicios si nutritiv, o varinta optima pentru reducerea consumului de sare. Gomasio are ca efect eliminarea gradata a aciditatii sangelui si este recomandat in tratarea diverselor boli care decurg din aceasta.