Iaurtul - un superstar nutritiv!

Cuvantul iaurt provine de la un cuvant turc care inseamna a se coagula sau a se ingroasa. Astazi este scris iaurt, yogurt sau yogourt, insa yogurt este cel mai des intalnit.

Scrierile vechi indica faptul ca iartul a aparut accidental in Mesopotamia in jurul anului 5000 i.Hr., cand animalele producatoare de lapte au fost mai intai domesticite. Laptele a fost probabil depozitat si transportat in saci realizati din stomacuri ale acestor animale, iar sucurile digestive si bacteriile din aceste piei de stomac au facut ca laptele sa se coaguleze si devina acid. Astfel descoperit, nu numai ca era un aliment nou si interesant, dar aciditatea a ajutat sa fie pastrat comestibil pentru mai mult decat daca ar fi stat intr-un vas.

Astazi este mancat in intreaga lume, ca un fel principal, o gustare, folosit ca un ingredient in multe retete sau ca un condiment.

Iaurtul poate fi usor acru sau destul de acru, si poate fi suficient de gros pentru a sta pe o farfurie, sau suficient de subtire pentru fi baut cu paiul.

Multi oameni mananca iaurt simplu, in timp ce altii prefera sa-l amestece cu fructe sau legume, sau ii adauga arome sau indulcitori. Iaurtul este utilizat intr-o varietate de retete, ca o aroma sau ca agent de dospire, si de ce nu, ca o bautura racoritoare.

Cum se face iaurt?

Poate fi facut din lapte de vaca, lapte de capra, lapte de oaie, lapte de nuca, lapte de soia, lapte de orez, etc. In unele tari pentru fabricarea iaurtului se utilizeaza lapte de bivolita, cai, iaci, sau camile. Adevaratul iaurt este facut din lapte de origine animala. Teoretic, laptele de orice mamifer ar putea fi folosit pentru a face iaurt.

Procesul de transformare al laptelui in iaurt este foarte simplu, intrucat implica doar fermentare. Anumite tipuri de bacterii actionează asupra lactozei (zaharul din lapte) si produc acid lactic. Acidul lactic scade pH-ul laptelui si provoaca proteine care se coaguleaza sub forma unei mase ferme. Lapte acidulat este un mediu neospitalier pentru bacteriile distructive, astfel incat iaurtul ramane proaspat mai mult timp decat laptele crud.

Bacteriile care fac acest lucru sunt numite bacterii benefice, pentru ca sprijina digestia si sunt hranitoare, spre deosebire de cele patogene, care pot cauza boli. Bacteriile benefice sunt numite probiotice si sunt similare sau identice cu tipul de bacterii care traiesc in intestinul uman, si care sunt responsabile pentru procesul de absorbtie al alimentelor.

De ce ar trebui sa-l consumam? Pentru ca:

  • iaurtul este mai usor de digerat decat laptele;
  • contribuie la sanatatea colonului;
  • imbunatateste biodisponibilitatea altor nutrienti;
  • poate stimula imunitatea;
  • ajuta vindecarea dupa infectii intestinale;
  • este o sursa bogata de calciu;
  • este o sursa excelenta de proteine;
  • poate reduce nivelul colesterolului.