Indigestia – „bomba cu ceas” pentru stomacMesele mult prea consistente si neregulate, mancatul mult prea repede, produsele gen fast-food sau cele care contin foarte multe grasimi, consumul excesiv de alcool, fumatul sau stresul duc de multe ori la indigestie.
Indigestia (dispepsia) este un termen utilizat pentru definirea simptomelor asociate cu disconfortul abdominal, aparute in special dupa masa. Indigestia, in sine, nu este o boala, afectiune.

Simptomele de cele mai multe ori sunt provocate de consumul de alimente si apar ca urmare a mai multor functii gastrointestinale. Pentru ca manifestarile au tendinta sa apara dupa mese, rezulta ideea ca acestea ar putea fi cauzate de o anomalie in digestia alimentelor.

Aceste simptome includ:
- jena abdominala;
- balonare;
- greata (insotita sau nu de varsaturi);
- regurgitarea alimentelor;
- pierderea poftei de mancare.

Printre cele mai intalnite cauze ce provoaca indigestia enumeram:
- mesele copioase bogate in alimente grase, greu digerabile si incorect combinate
- consumul excesiv de alcool
- alimente ori prea reci, ori prea fierbinti
- alimente foarte picante/prea condimentate
- emotii puternice sau traume emotionale
- unele medicamente (antibiotice)
- unele boli pot cauza indigestie (ulcerul duodenal cat si cel gastric, gastrita acuta sau cronica, pancreatita acuta sau cronica).

O alta cauza este stresul. Stresul deranjeaza digestia, deoarece hormonii de stres ca adrenalina sau cortizonul deturneaza sangele din sistemul digestiv spre muschi, provocand contractia muschilor stomacali (ceea ce face stomacul sa se umple mai repede) si pot mari cantitatea de acid gastric produsa.

O alta cauza a indigestiei este mancatul prea rapid reducand cantitatea de sucuri digestive, stomacul neavand timp sa secrete optim sucul gastic. Pentru a preveni indigestia este necesar ca alimentele sa fie mestecate suficient pentru a se impregna cu enzimele digestive aflate in saliva.

Pentru a preintampina indigestia se recomanda:

- sa nu se manance prea mult si sa se mestece incet;
- sa se inceapa ziua cu un mic dejun si sa nu se lase sa treaca mai mult de patru ore intre mese;
- sa se ia ultima masa cu cel putin doua ore inainte de culcare;
- sa nu se consume deloc lichide in timpul mesei sau sa nu se bea mai mult de un pahar mediu de lichid in timpul mesei;
- sa se respecte o dieta echilibrata care sa contina fructe si legume bogate in vitamine;
- dupa reprize de alimente mai grele, consumati fructe de gen ananas, kiwi, care ajuta digestia;
- sa se evite amestecuri de alimente incompatibile;
- sa se evite alcoolul, cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase;
- fumul de tigara ingreuneaza digestia, asa ca incercati sa mancati in spatii aerisite;
- nu vorbiti in timpul meselor.

Nici aspectul emotional nu trebuie neglijat, eliminarea stresului, calmul si linistea ameliorand semnificativ digestia.