Mere in caramel – amintiri dulci ale copilariei

Alaturi de cocosei din zahar, batoane din zahar ars si miez de nuca sau susan, merele in caramel sunt dulciuri reprezentative ale copilariei comuniste. Se gaseau cu precadere in balciuri, la portile scolilor sau pe stadioane (alaturi de binecunoscutele “bomboane agricole).

In afara granitelor tarii noastre si in special in Marea Britanie si America, merele glazurate se gasesc cu precadere la targurile de toamna si iarna, se servesc in Noaptea Artificiilor (5 noiembrie) sau de Hallowen (31 Octombrie) cand se dau copiilor care colinda pe la case intreband „Trick or Treat?”.

In Brazilia, merele caramelizate poarta numele de Maca-do-AMOR (mar al iubirii) si se servesc la festivitatile stradale organizate in cinstea apostolului Ioan.

In Israel, merele caramelizate sunt un desert reprezentativ vandut in cadrul sarbatorilor de strada organizate de Ziua Independentei Israelului (Yom Ha'atzmaut).

Ca si comparatie, caramelul britanic, este realizat din zahar brun, unt, melasa si putin otet, avand astfel o consistenta mai moale si mai elastica. Caramelul american (identic cu varianta tradionala romaneasca) este facut din zahar, apa si colorant alimentar rosu, remarcat prin consistenta tare si crocanta.

Desi sunt un dulce banal, merele trase in caramel pot fi reinventate si se pot servi cu mare succes la un Candy Bar sau la o petrecere aniversara cu mare priza la cei mici. Le mai puteti inveli in celofan, lega cu o fundita, pune o eticheta si darui celor dragi.

Pot fi servite simple sau pot fi decorate cu alune, fistic, migdale tocate sau bombonele ornamentale, nuca de cocos. Puteti inlocui colorantul alimentar rosu cu suc de sfecla rosie.

Daca nu reusiti sa faceti caramelul, optati pentru caramele si topiti-le la Bain Marie. Daca vreti sa evitati un eveniment neplacut cauzat de spargerea caramelului cu dintii, inveliti merele in ciocolata topita decorata cu bombonele ornamentale.