Merisoarele - antibioticele naturale

Crude sau sub forma de suc, merisoarele se recomanda persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Antioxdantii din compozitie fac minuni pentru intreg sistemul cardiovascular avand si proprietatea de a restabili nivelul normal al colesterolului.

Merisoarele sau coacazele rosii de padure, fac parte din aceeasi familie ca si afinele. Cresc in tufisuri scunde, ale caror frunze raman verzi pe tot parcursul anului. Prefera clima mai rece si solurile acide.


Merisorul este un arbust nu mai inalt de 20 de cm, cu fructe mici si rosii, bogate in zaharuri, acizi, citric si lactic, proteine, vitamine, dar si uleiuri si saruri minerale, care au darul de a intari imunitatea, au efecte antiinfectioase si protejeaza rinichii.


Merisorul este arbust mic cu frunze mereu verzi si flori albe sau rosii care creste in conditiile aspre ale zonelor montane, la peste 1300 m altitudine.


Originar din America de Sud, merisorul creste si la noi, in zona de munte, si rezista la conditii meteo dintre cele mai vitrege. Se gaseste pe tot lantul Carpatic, dar in special in Muntii Apuseni.


Merisoarele au fost prima oara consumate ca si hrana de catre amerindieni, iar mai apoi, colonistii englezi le-au inclus in divese retete. Au ajuns in Europa in jurul anului 1820, fiind cultivate cu succes in tarile nordice si Rusia.


Fructele merisorului au un continut foarte ridicat de antioxidanti si sunt celebre in toata lumea pentru efectul lor antiinfectios, recunoscut atat de traditie, cat si de studii medicale foarte recente. Merisoarele sunt o sursa pretioasa de tanini (antibacterieni si antimicotici) si flavonoide (antioxidanti) - utile in combaterea si tratarea tuturor formelor de infectii la nivel renal si urinar. Flavonoidele asigura merisoarelor si o puternica actiune diuretica, curatand rinichii si ajutand la eliminarea calculilor.


Studiile au demonstrat ca un pahar de suc de merisoare pe zi este de zece ori mai eficient in anihilarea bacteriilor din urina decat antibioticele clasice.


Astazi, aproape 95% din productia de merisoare este procesata ca sucuri, sosuri sau fructe uscate, intrucat merişoarele crude au un gust prea intepator, acrisor spre amar.

Dintre beneficiile merisoarelor amintim:

  • au cea mai mare concentratie de antioxidanti;
  • acizii organici continuti au proprietatea de a reduce depozitele de grasime;
  • compusii chimici din merisoare previn infectiile;
  • sunt antibacteriene
  • restabilesc nivelul normal al colesterolului;
  • Intareste dantura si sistemul osos.

Merisoarele se pot consuma proaspete sau uscate si rehidratate, in dulceturi, sucuri, siropuri, compoturi. Se mai folosesc la preparearea diverselor sosuri, prajituri si chiar la unele preparate din carne.

Cateva idei de servire:

  • adaugati-le in deserturi;
  • puneti-le in iaurt;
  • adaugati-le in salate pentru culoare si gust deosebit;
  • mancati-le la micul dejun simple sau cu cereale sau serviti-le ca o gustare.