-
Acasă - Petitchef
-
Rețete
-
Rețete sosuri
-
Merisoare-cranberries- pentru Sos
Merisoare-cranberries- pentru Sos
Daca va grabiti,mai gasiti in piata merisoare.Sau cunoscutele cranberries,din sosul ce insoteste curcanul "recunoscator " :)Merisorul este un arbust de talie mica,ce creste la altitudini mai mari de 1300 de metrii.In padurile rare,pe pajistile cu muschi .Este verisor primar cu afinul de padure :)Vaccinum myrtillus - AfinVaccinum vitis idaea - MerisorFructele albe la inceput ,se inrosesc pe masura ce se coc.Au un gust dulce-acrisor-usor amarui.Trebuia cred sa le pun in ordine inversa.Dulcele apare cand sunt foarte copte,sau brumate :)Atat fructul,dar mai ales frunzele,au proprietati diuretice.Nu sunt atat de pretuite ca verisoarele lor afinele,pentru ca la prima vedere nu sunt atat de gustoase,dar clou-ul consta tocmai in prepararealor.Sosuri,sucuri,ceaiuri.Mmmmmmm !Eu am cumparat 800 de grame sau o litra cum spun femeile pe la noi prin piata.Am cerut diferite retete,dar nu mi-a placut nici una,asa ca pana la urma am facut cum m-a dus capul.Am facut foarte bine,pentru ca merisoarele contin in mod natural o mare cantitate de acid si pectina.La 800 g fructam pus300 g zaharAm ales merisoarele de frunze si codite,le-am spalat,strecurat . Apoi, le-am amesteca cu zaharul.Le-am pus pe aragaz,la foc iute,pana s-a dizolva zaharul si s-a ridicat un pic de spuma.Nu trebuie fierte mult,pentru ca pierd culoarea minunata.Le-am turnat fierbinti in borcanele spalate si sterilizate.Le-am intors pe capac pentru 10 minute si apoi hopa sus ,in picioare.A doua zi spre surprindereea mea,erau destul de grosute.Pectina naturala sa traiasca ! Iarna,se pot folosi asa cum sunt langa friptura ,sau se pot face sosuri delicioase.Se pot pune si crude in straturi cu zaharul in proportie de 1:1,dar combinatia asta e prea dulce pentru mine.Sau le puteti congela.Eu nu mai am loc in congelator.Mai pun o poza ca tare-mi plac :)
Rețete inrudite
Articole conexe
Ultimele articole
Rețete