Nucile – fructele creierului

De multe ori, cele mai bune alimente pentru functionarea organismului sunt cele mai simple, iar acesta este si cazul nucilor – un pachet aproape perfect creat de Mama Natura, inzestrat cu proteine, grasimi sanatoase, fibre, antioxidanti si multe alte vitamine si minerale.

Nucile sunt bogate in proteine, vitamine, acizi grasi omega 3, minerale, lecitina si uleiuri. Comparativ cu alte fructe cu coaja lemnoasa, care contin de obicei o cantitate mare de grasimi mononesaturate, nucile sunt unice, deoarece grasimile din ele sunt in primul rand acizi grasi polinesaturati. Mai mult decat atat, nucile au cantitati reduse de sodiu si nu contin colesterol.

In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca este stimulent al memoriei si e recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit. Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intarzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos.

Consumul a sapte nuci decojite pe zi poate fi tot ce trebuie pentru a profita de proprietatile lor benefice:

  • 28g de nuci contin 183 de calorii, din care 153 de calorii provin din grasimi;
  • introducerea regulata a nucilor in meniu ajuta la reducerea colesterolului negativ si la cresterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism;
  • doar 25 de grame de nuci contin peste 90% din DZR de acizi grasi omega 3. Studiile au indicat ca acestia, ajuta la scaderea riscului de aparitie a hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor si a cancerului la san, colon si prostata;
  • miezii de nuca contin intr-o proportie mare grasimi (63%), in special omega 3, şi sunt totodata bogati in proteine. Nucile au de asemenea un continut bogat in saruri de potasiu, fosfor, calciu, saruri de sodiu, fier, magneziu, cupru. Sunt bogate in vitamina E, dar contin intr-o proportie mai mica si vitaminele A, B1, B2, B3, C si F;
  • Nucile regleaza tensiunea arteriala, care de multe ori este un motiv de stres. Prin bogatia de vitamine si minerale: vitamina A, vitamina B, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, nucile sunt fructe energizante si au proprietati anticancerigene.
  • contin melatonina, acesta fiind un antioxidant, care iti asigura un somn odihnitor. Melatonina este un hormon care incetineste procesul imbatranirii, se produce in timpul somnului. Insomnia este un semn ca secretia de melatonina este insuficienta sau a incetat;
  • miezul de nuca contine si vitamina E. Aceasta vitamina, scade continutul de zahar din sange, motiv pentru care chiar si diabeticii pot consuma aceste fructe;
  • nuca macinata cu miere are efect laxativ. Consumate la nivel exagerat, pot provoca insa, afte si inflamatii bucale, tocmai datorita cantitatii de acizi grasi.