O ceasca de sanatate – o ceasca de afine!Cu totii stim ca pe langa tarta delicioasa de afine, fructele acestea miraculoase sunt de fapt superfructe ambalate cu antioxidanti, care lupta impotriva boliilor si ajuta la sanatatea creierului. Cititi mai departe si aflati de ce acest fruct castiga cu usurinta titlul de "super."

De ce sunt SUPER?
Pentru ca doar o portie de fructe de padure (o cana) are 84 de calorii, contine 14% din necesarul zilnic recomadat de fibre si 24 % din aportul sugerat recomandat de vitamina C. Un studiu efectuat a demonstrat ca, consumul a doar o ceasca de afine pe saptamana poate scadea tensiunea arteriala si poate accelera metabolismul, datorita in mare parte nivelului ridicat de antociani (un tip de antioxidant). Un alt studiu a demostrat ca poate reduce nivelul de LDL (colesterolul rau), cu potential de reducere a riscului de boli cardiace coronariene.
Pe de alta parte psihiatrii de la Universitatea din Cincinnati au constatat ca sucul de afine imbunatateste memoria si functia de invatare la adultii in varsta, in timp ce ajuta si la reducerea zaharului din sange si la reducerea simptomelor de depresie. Datorita acestor descoperiri, unii cercetatori sugereaza ca afinele ar putea lupta impotriva problemelor de memorie mai grave, cum ar fi Alzheimer si Parkinson (desi este nevoie de mai multa cercetare)

O jumatate de cana de afine proaspete contine 4 mg sodiu, 65 mg potasiu, 7 mg de fosfor. Afinele au fost de multe ori recunoscute ca fructele cu cea mai mare activitate antioxidanta - de doua ori mai mult ca spanacul, de trei ori mai mult decat portocalele, struguri rosii si ciresele si de patru ori mai mult decat grapefruitul, strugurii albi, bananele si merele.

Iata si care sunt pe scurt benefiile oferite:
1. Catechinele gasite in afine activeaza genele de ardere a grasimilor din celulele adipoase abdominale, astfel incat ajuta la pierderea in greutate, si la pierderea grasimii de pe abdomen.
2. Contin un grup de fitonutrienti naturali, numit proantocianidine, care au o puternica actiune antioxidanta (de 20 de ori mare decat a vitaminei C si de 50 de ori mai mare decat a vitaminei E), au un rol important in stabilizarea colagenului si in mentinerea elastinei – cele doua proteine de baza ale tesutului conjunctiv, au efect virustatic si un efect benefic asupra elasticitatii vaselor sanguine, asupra digestiei).
3. Afinele sunt bogate in vitamine C, E, riboflavina, niacina si acid folic.
4. Sunt o sursa bogata de acid elagic, care are capacitatea de a lupta impotriva cancerului.
5. Contin cantitati abundente de quercitina, un putenic antiinflamator iar actiunea ei e mult mai precoce decat cea a antihistaminicelor clasice. Impiedica pur si simplu eliberarea elementelor inflamatorii si alergene.
6. Afinele contin minerale: fier, magneziu, mangan si potasiu.
7. Afinele contin acid salicilic, versiunea naturala a aspirinei. Acidul salicilic este cunoscut pentru subtierea sangelui si calmarea durerilor.
8. Afinele sunt excelenti agenti anti-inflamatorii. Ele cresc sumele de compusi numite proteine ​​de soc termic, care reduc procesul de imbatranire. Cercetarile arata ca prin consumul de afine cu regularitate, se reduce inflamatia.
9. Ele cresc productia de dopamina. Dopamina este un neurotransmitator natural care ajuta produc o senzatie de buna dispozitie.
10. Cercetatorii au descoperit ca sucul de afine are potentialul de a opri bacteriile sa se lipeasca de dinti si sa dea nastere cariilor sau bolilor de gingie.

Afinele sunt foarte gustoase consumate atat proaspete, cat si uscate, inghetate, incorporate in diverse prajituri sau amestecate cu iaurt. Sunt foarte nutritive si au antioxidanti din plin. Aruncati-le intr-un parfait din iaurt, la vafe din cereale integrale acoperite cu banane, scortisoara si unt de nuci sau incercati-le intr-un smoothie.