Remoulade – insotitorul perfect al carnurilor si legumelor reciInventat in Franta si cunoscut de multi ca sos tartar, Remoulade face parte din familia maionezei. Desi scopul sau initial a fost de a fi servit cu carne, acum este folosit drept garnitura pentru aproape orice, mai putin desert :)

Remoulade este foarte popular in Franta, Danemarca, Germania si in Statele Unite. Este insotitorul perfect al carnurilor si legumelor reci; se serveste cu cartofi prajiti, peste, friptura de vita sau ca si garnitura la hot dog si mancaruri din fructe de mare, in special fileuri de peste pane si placinte cu peste.

Baza lui este o maioneza, in care se adauga mustar, castraveti, ou fiert, capere, otet, patrunjel si tarhon. Se poate face cu consistente diferite, mai vartos sau mai fluid. Pentru o varianta mai light se poate inlocui jumatate din cantitatea de maioneza cu iaurt cremos.

Reteta originala dupa Larousse Gastronomique este si cu capere si numai cu castraveti murati. Formula actuala a fost stabilita de George Auguste Escoffier (cel mai important chef al Frantei la inceputului secolului XX, unul dintre cei mai importanti contributori la modernizarea bucatariei franceze, care a popularizat si a actualizat stilul frantuzesc de a gati, a stabilit reguli si proceduri de lucru in bucatariile sale si a standardizat retetele si tehnologia de obtinere a celor 5 sosuri de baza). El este cel care a spus ca sos rémoulade inseamna o maioneza cu adaos de mustar, castraveciori in otet, patrunjel, hasmatuchi si o jumatate de lingurita de esenta de hamsii.

Concluzionand, am putea spune ca Remoulade este sosul pentru care exista o multitudine de posibilitati de servire.