Sezonul rosiilor s-a deschis asa ca nimic nu ne impiedica sa dam frau liber imaginatiei si sa folosim rosii la salate si nu numai.
Scazute in calorii, fara grasimi si bogate in vitamine, rosiile sunt la indemana tuturor si sunt alegerea ideala pe timpul verii.
Se recomanda ca macar vara sa se consume zilnic rosii, fie sub forma de salate, mancare gatita sau sub forma de suc. Licopenul - un antioxidant ce ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi - din compozitia lor protejeaza impotriva cancerului si a bolilor de inima, iar vitaminele ajuta la buna functionare a ficatului si prevenirea hemoragiilor.
Stiati ca, o singura molecula de licopen poate distruge 13 radacini de virusi? Soiurile de rosii organice contin de 3 ori mai mult licopen spre deosebire de cele non-organice?
Intrucat au rolul de a echilibra colesterolul din sange, rosiile sunt „fructele” pe care te poti baza in curele de slabire. Intrucat contin o cantitate mare de fibre si apa, rosiile ajuta si la pierderea excesului ponderal, si mai mult decat atat stimuleaza productia hormonului numit leptina, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului si reducerea greutatii corporale excedentare.
Consumul de rosii are multe beneficii pentru organism, dar noi vom rezuma pe scurt si vom enumera 5 dintre cele mai importante si usor de retinut:
- imbunatasesc vederea;
- protejeaza impotriva cancerului;
- reduc riscul bolilor cardiovasculare;
- mentin sangele sanatos;
- mentin sanatos sistemul digestiv.
Cum sa le alegeti? Simplu! Cautati rosii proaspete, ferme, coapte, ce au o culoare rosu aprins si au un gust bogat, dulce. Evitati-le pe cele cu suprafata ridata, cu pete decolorate, de dimensiuni uniforme si pe cele moi.
Pastrati-le la loc racoros, la intuneric si chiar la temperatura camerei timp de 2-3 zile. Cu toate acestea, rosiile coapte sunt unele dintre legumele usor perisabile si ar trebui sa fie depozitate in frigider.
Nu uitati ca inainte de a le consuma sa le spalati bine cu apa rece, pentru a indeparta praful, solul si orice insecticid rezidual/fungicide folosite de producatori pentru a indeparta daunatorii, asta daca nu ati optat pentru consumul de rosii organice.
Comentarii:
Cum cunoaștem roșiile organice de cele non-organice
Informatiile despre proprietatile rosiilor sunt binevenite.totusi e de mentionat ca exista rosii care nu au culoarrea rosu-steag ci sunt corai, portocalii, maro..., fiecare cu gustul si culoarea sa. rosiile de buna calitate au mirosul pregnant de rosie si semintele maturate - semn ca nu au fost fortate sa se coaca prin metode chimice. feriti-va de rosiile tari ca piatra si grele! rosiile nu se tin la frigider deoarece isi pierd gustul si aroma.
F.bune,le adoram
Cum arată cele organice față non-organice?
Multumim pt. sfaturi
Rosii gasim in orice anotimp, deci e si vedeta iernii!