Sriracha sos – sosul de ardei chili

Sriracha e foarte popular in primul rand in Asia si in Statele Unite (unde sunt fabricile), dar cele 10 milioane de sticle care sunt produse anual ajung in toate colturile lumii.

Ingredientul principal al sosului Sriracha sunt ardeii chili; la prepararea lui sunt folosite doar ingrediente de cea mai de calitate si niciodata coloranti artificiali sau arome.

Ca majoritatea sosurilor iuti, Sosul Sriracha este unul extrem de versatil, acesta poate fi utilizat in numeroase moduri. Sosul Sriracha inregistreaza pe Scara Scoville (scara cu ajutorul careia este masurata iuteala ardeilor) intre 1000 si 2500 unitati de caldura.

Utilizarea originala a Sosului Sriracha este cea de sos de “scufundare“, in special pentru fructele de mare. Sosul Sriracha poate fi adaugat si in diferite marinate, sosuri BBQ, consumat alaturi de chiftele, friptura sau aripi de pui, paste, pizza, hamburgeri sau hot dog. Orice aliment cu consistenta cremoasa, inclusiv branza, galbenusurile de ou, poate fi combinat cu Sosul Sriracha.

Poate fi adaugat si in bauturi precum Bloody Mary sau sucuri naturale din rosii sau alte vegetale.

Sosul original este considerat a fi cel al companiei Huy Fong Foods, produs in SUA; emblema de pe sticla este imaginea unui cocos si capacul este verde, simbolizand codita ardeiului chilli rosu.

Sriracha, provine de la numele orasului de coasta, din Si Racha, in provincia Chonburi din estul Thailandei.