Un suc natural de portocale, unul de grepfruit, un mix din cele doua? Care va tenteaza mai tare? Daca obisnuiti sa consumati sucuri din fructe proaspat stoarse si vreti sa slabiti, s-ar putea sa aveti o surpriza cand va urcati pe cantar. Unii nutritionisti spun ca sucurile de fructe ingrasa la fel de mult ca si bauturile de tip Cola.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni, sucurile de fructe consumate zilnic la micul dejun pot contribui la instalarea hipertensiunii arteriale, crescand astfel riscul de infarct si angina pectorala.
Sucul de fructe proaspat stoarse contine un mix de fructoza, sucroza si glucoza, care impreuna devin o concentratie la fel de periculoase ca zaharul din sucurile acidulate. Aceste zaharuri, alaturi de natura acida a fructelor, duc la probleme serioase ale danturii, erodand smaltul dintilor si ducand la carii, in special la copii. Studiile efectuate pe copii care consuma in exces suc de fructe (peste 400ml/zi) au aratat o dezvoltare fizica inferioara mediei, un risc crescut de instalare a obezitatii si o frecventa mai mare a cariilor dentare. Consumat cu moderatie sucul de fructe este un aliment sanatos, insa tendita generala, in special, a copiilor este sa-l foloseasca in loc de apa.
De asemenea, studiile pe animale au aratat ca hranirea cu alimente pe baza de fructoza creste tensiunea si scade nivelul leptinei (un hormon care da nivelul de satietate). 350 ml suc de portocale contin 170 calorii, adica echivalentul a trei portocale! Sucul iti va potoli setea, insa nu si foamea.
Un pahar de suc de fructe, fie el cumparat sau din fructe proaspat stoarse, contine echivalentul a 8 lingurite de zahar la 330ml lichid! Cand zaharul este combinat in forma sa naturala (in fructul intreg), creeaza mult mai putine probleme intrucat fibrele continute de fruct au tendinta de a incetini absorbtia zaharului si de a preveni supraconsumul de fructe (ceea ce nu se poate spune despre suc).
Iata un calcul simplu: ca sa obtineti un pahar de suc de mere, folositi 4-5 mere.
5 (mere) x 1,38 (greutatea medie a unui mar: 138g) x 52 (kcal) = 360 cal.
5 x 1,38 x 10,4g zahar - 72g zahar (zahar, nu carbohidrati – deci nu include fibre)
Prin stoarcere, partea din mar care se arunca reprezinta fix matricea de fibre din fruct si coaja acestuia, prin urmare pierdem pe de o parte vitaminele din coaja, pe de alta parte fibrele care ar „spala” partial zaharul din sistem si ar accelera tranzitul.
Prin urmare, daca nu vreti sa va ingrasi, limitati consumul de suc proaspat la un pahar pe zi, facut din maxim 2 combinatii de fructe. Limitati cantitatea de suc de fructe din dieta celor mici la 120ml/zi si oferiti-le in schimb, fructe intregi.
Comentarii:
Pai atunci si mezelurile sunt capcana sarata, muraturile... capcana acra s.a.m.d. Cum vedeti, cam toate alimentele ne intind capcane! Traiasca postul negru, doar apa e permisa! Dar si apa ne intinde capcanele ei: nu carbogazoasa, fara nitrati si nitriti, dar nici distilata sa nu fie! Ca sa nu mai vorbim de hrana intelectuala, care de multe ori e nu numai o capcana, ci si o otrava pentru creier!