Vanata - antioxidantul natural

Vanata este un antioxidant natural datorita continutului de nasunina, un fitonutrient capabil sa blocheze actiunea radicalilor liberi si sa protejeze membrana celulara. Nasunina este un chelator al fierului, adica are proprietatea de a normaliza cantitatea de fier din organism.

Vinetele parte din familia Solanaceelor, deci se inrudesc cu rosiile, ardeii, cartofii, tutunul si alte plante toxice (ex: matraguna). Vinetele sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar se gasesc din abundenta in timpul lunilor de vara si toamna, cand este sezonul lor.

Cele mai frecvente vinete sunt cele de culoare violet inchis, cunoscute sub numele vinete americane, dar exista si vinete japoneze, chinezesti, thailandeze, italiene si soiuri spaniole, care vin in multe forme, dimensiuni, culori si arome (vinete mici tind sa fie mai putin amar). Unele dintre ele sunt colorate in degrade, de la alb la tulpina pana la violet aprins sau indigo, chiar negre. Exista si plante total albe. Soiurile cultivate in Europa si America de Nord sunt elongate, ovoidale, lungi de 12-25 cm, avand coaja violet inchis spre indigo. Vanata chinezeasca are forma unui castravete, dar mai ingust si putin curbat. Un soi de vinata cunoscut pentru dungile sale verticale este numit "Tiger".

Preparate termic, vinetele isi pastreaza aproape toate proprietatile nutritive. Pot fi fierte, prajite sau inabusite in grasime, cu rosii, ardei si condimente. Sunt combinatia perfecta cu usturoi, carne de miel sau vita. Vanata absoarbe o mare parte din grasimile de gatit.

Trebuie gatite imediat, deoarece pulpa se oxideaza si devine maronie la cateva minute dupa taiere.

Vinetele trebuie sa fie pastrate intr-un loc racoros, uscat si de preferinta nu in frigider, deoarece temperatura scazuta poate distruge textura si aroma lor.

Adevaratele beneficii ale vinetelor depasesc insa capacitatile noastre senzoriale si au fost descoperite prin studii efectuate in ultima vreme. Vinetele nu sunt foarte bogate in nutrienti, in schimb sunt deosebit de satioase si contin foarte putin sodiu si calorii.

Pe scurt, cateva beneficii:

  • Vinetele contin anumite substante nutritive care imbunatatesc circulatia sangelui si hranesc creierul. Dar acesti nutrienti sunt concentrati in coaja vinetelor, asa ca nu o aruncati.
  • Ele ofera fibre care protejeaza tractul digestiv. De fapt, consumul regulat de vinete va poate proteja de cancer de colon.
  • Au un continut scazut de calorii (100 g vinete au 24-28 calorii) si nu contin grasimi. Vinetele prajite nu sunt recomandate in curele de slabire pentru ca au capacitatea de a absorbi mult ulei, de aceea trebuie preparate pe gratar fara ulei. De asemenea vinetele prajite in ulei sunt greu digerabile.
  • Timp de secole, vinetele au fost utilizate pentru controlul si gestionarea diabetului. Cercetarile moderne valideaza acest rol, datorita continutului mare de fibre si a continutului scazut de carbohidrati.
  • Prin continutul de potasiu aceasta leguma imbunatateste functia cardiaca.
  • Vintele ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism.
  • Ajuta la intarirea oaselor, in combaterea osteoporozei si osteoartritei.
  • Femeile insarcinate pot manca vinete deoarece acestea contin cupru si fier–minerale importante pentru consolidarea sistemului imunitar si stimularea procesului de hematopoieza (procesul de formare a elementelor celulare sanguine la nivelul maduvei osoase). Pentru a se pastra substantele nutritive aceste legume se pot coace sau prepara fierte sub forma de tocana.