V-a rămas orez? Vești bune: poate fi transformat într-o mâncare surprinzătoare, mult mai gustoasă decât cea originală

Thursday 2 October 2025 08:45 - Mirella Mendonça
V-a rămas orez? Vești bune: poate fi transformat într-o mâncare surprinzătoare, mult mai gustoasă decât cea originală

Resturile de orez nu vor mai fi niciodată plictisitoare: cu puțină creativitate, i se pot da o nouă viață și pot fi transformate în mâncăruri surprinzătoare, ușor de preparat și pline de savoare. La urma urmei, ceea ce mulți oameni văd ca "resturi" este de fapt o oportunitate de a reinventa rețete, de a economisi timp și de a evita risipa. De la o simplă garnitură, ele pot deveni vedeta unor mese practice, hrănitoare și chiar sofisticate: totul depinde de modul în care decideți să le reutilizați.


Aceasta este rețeta pentru orezul colorat făcut cu resturi

Ingrediente: 1 lingură de ulei de susan:


  • 3 linguri de ulei (de susan)
  • 2 ouă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 șalotă (sau ceapă)
  • 1 morcov
  • 1 praz
  • 1 ardei roșu dulce
  • 100 gr pui
  • 15 creveți decojiți
  • 2 lingurițe piper cayenne
  • 200 gr orez (deja fiert)
  • 2 linguri de extract de roșii
  • 1 lingură de shoyu (sos de soia)
  • sare
  • piper
  • 1 lingură de ceapă prăjită

Preparare:


  1. Se spală și se taie prazul, morcovul, ardeiul și ceapa în pătrate foarte mici. De asemenea, se taie puiul în bucăți. Se bat ouăle în omletă.
  2. Se încinge puțin ulei de măsline în wok (sau tigaie) și se gătesc ouăle bătute. Se lasă deoparte.
  3. În aceeași tigaie, se mai adaugă puțin ulei și se rumenește șalota(ceapa) timp de 5-10 minute la foc mic/mediu.
  4. Se adaugă prazul, morcovul și ardeiul gras. Lăsați legumele să se gătească și amestecați frecvent.
  5. Se adaugă puiul și creveții. Se lasă până când totul este bine gătit.
  6. Este timpul să condimentați: Se adaugă extractul de roșii, piperul cayenne, sare, piper și sosul shoyu (soia). Se amestecă bine.
  7. Apoi adăugați ouăle amestecate și orezul fiert. Se amestecă și gata.
  8. Când serviți, presărați cu ceapă prăjită și coriandru tocat. Dacă preferați, faceți un ou și puneți-l deasupra.

Sfaturi:

  • Folosiți legume de sezon, astfel veți avea mai multe feluri de mâncare diferite pe tot parcursul anului.
  • Merge să îl congelați? Cu o condiție: toate ingredientele să fie proaspete. Dacă le-ați folosit pe cele congelate, cel mai bine este să le mâncați în aceeași zi.
  • Dacă nu aveți creveți sau pui, preparați în schimb o mâncare vegetariană.

Doriți să vedeți videoclipul nostru? Faceți clic pe link-ul de mai jos

Nasi goreng, preparatul de orez indonezian anti-risipă!Rețetă Nasi goreng, preparatul de orez indonezian anti-risipă!

Genul de preparat pe care îl iubim: arome, culoare și mai presus de toate, ușurință în preparare. Mergeți în Indonezia cu acest Nasi Goreng de casă. În meniu, orez fiert rumenit într-o tigaie și amestecat cu ouă, legume, pui și creveți. O idee...

Mirella MendonçaMirella Mendonça
Sunt responsabil editorial la Petitchef (Portugalia și Brazilia) și o mare pasionată de călătorii și gastronomia mondială, mereu în căutarea unor noi arome și experiențe. Totuși, deși îmi place să explorez deliciile diferitelor culturi, bucătăria mamei mele va rămâne mereu preferata mea, cu acel gust unic pe care doar ea îl poate crea.

Comentarii

Notează articolul:
4.25/5, 4 voturi 1 comentariu

pHqghUme

E

abuz