Petitchef

Amestec curry chinezesc

Aminteam într-o re?et? de acum câteva zile de existen?a unui amestec de mirodenii curry, în variant? chinezeasc?. Buc?t?ria chinezeasc?, de?i este una dintre cele mai complexe ?i mai diverse buc?t?rii ale lumii, nu se remarc? prin utilizarea exhaustiv? a condimentelor ?i a amestecurilor de condimente. Totu?i, exist? câteva arome specifice, care creeaz? identitatea sa; una dintre acestea este amestecul ?curry? care, de?i este întâlnit ?i în (numeroase) alte buc?t?rii, are o re?et? diferit?, extrem de personal?.



Un mare num?r de restaurante chineze?ti ofer? o adev?rat? selec?ie de curry-uri, foarte populare printre clien?ii occidentali, care declar? c? sunt diferite fa?? de cele indiene ?i thailandeze. Acest lucru nu este surprinz?tor, c?ci chinezii folosesc alte metode de g?tit ?i o combina?ie special? de ingrediente.

Cuvântul ?curry? se refer? la un sos folosit pentru a înmuia orezul, ca s? alunece pe gât mai lesne. Orezul este considerat în China felul principal al mesei. Se b?nuie?te c? termenul curry este o anglicizare a cuvantului ?kaari?, folosit în sudul Indiei. El apar?ine limbii tamile, vorbit? în statul Tamil Nadu, a c?rui capitala este orasul Madras. În tamil? termenul înseamna ?sos?, c?ci indienii denumesc curry sosurile puternic aromate ?i condimentate. Mai multe am?nunte despre acest preparat condimentat pot fi g?site aici.

Britanicii au preluat termenul pentru a denumi un amestec de mirodenii, mai mult sau mai pu?in standardizat, în încercarea de a reproduce gusturile ?i aromele buc?t?riei indiene.

Mai multe am?nunte despre acest amestec de mirodenii pot fi g?site aici.

Chinezii au preluat de la indieni metoda de a prepara un amestec de condimente, dar îl denumesc ?galifen? ?i îl folosesc la prepararea de mânc?ruri aromate, numite în Europa, dup? modelul indian ?i thailandez, tot ?curry?.

Preparare

Pudra de curry chinezeasc? este o versiune mai picant? a amestecului ?5 arome? ?i se prepar? prin pr?jirea uscat? a ingredientelor, m?cinarea ?i amestecarea lor.

Simplificând pu?in, curry-ul chinezesc porne?te de la amestecul 5 arome, de la care omite cui?oarele, dar la care adaug? pu?in ghimbir, uscat ?i m?cinat, piper alb, semin?e de coriandru ?i mult? curcuma. Exist?, bineîn?eles, mai multe variante de curry, dar nici una dintre ele nu este atât de picant? ca unele variante indiene ?i thailandeze.

Ingrediente:

50 g curcuma, m?cinat?

10 g boabe de piper alb

10 g coaj? de cassia (sau scor?i?oar?)

1 1/2 lingur? de boabe de coriandru

1 1/2 lingur? de semin?e de fenicul

2-3 stelu?e de anason

1 linguri?? de ghimbir, pudr?

1 linguri?? de boabe de piper de Sichuan

Instruc?iuni:

Se încinge o cr?ticioar?, pe flac?r? medie, f?r? ulei. Se adaug? piperul alb, cassia, coriandrul, feniculul, anasonul stelat ?i piperul de Sichuan ?i se prajesc uscat, 30-40 de secunde, pân? ce încep s? miroas? puternic. Se ia tig?i?a de pe foc ?i se las? ingredientele 5 minute, s? se r?ceasc?.

Se pieseaz? apoi într-o piu?, pân? ce se ob?ine o pulbere fin?.

Se adaug? curcuma ?i ghimbirul ?i se amestec? bine. Se p?streaz? mixtura într-un borcan închis ermetic. Amestecul rezist? mult timp dac? este p?strat într-un loc uscat, la ad?post de lumin?.

Curry chinezesc

Aspect ?i gust

Din cauza cantit??ii mari de curcuma folosit?, ?i a altor ingrediente cu culori deschise, pudra de curry chinezeasc? este mai mult galben? decât bej-maronie, iar gustul este mai pu?in picant decât al amestecurilor indiene ?i thailandeze. Iu?eala curry-urilor chineze?ti provine, în special, de la ad?ugarea de sos de ardei iute.

Comercializare ?i depozitare

În Occident este foarte greu s? g?se?ti pudr? de curry chinezeasc?, a?a c? mai toate restaurantele folosesc un curry indian mai pu?in picant, cum este Standard Mild Madras, care se vinde în borc?nele, sau punguli?e de plastic. Unii buc?tari prefer? îns? s?-?i prepare propriul amestec, p?strând astfel gustul autentic chinezesc. Odat? preparat, sau cump?rat, amestecul se p?streaz? la loc uscat, r?coros ?i întunecos.

Utiliz?ri culinare

În China, pudra de curry este folosit? la prepararea uleiului aromat cu curry, oarecum asem?n?tor cu pastele de curry indiene, thailandeze ?i cambodgiene. În afar? de utilizarea amestecului la prepararea de curry-uri, buc?tarii chinezi îl mai folosesc la marinadele pentru gr?tar, sau friptur?, în locul, sau în combina?ie cu amestecul ? 5 arome?.









Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Orez cu curry
Orez cu curry
4 porții
45 min
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Ciuperci cu mazare si curry
Ciuperci cu mazare si curry
5 porții
40 min
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Curry cu creveti si lapte de cocos
Curry cu creveti si lapte de cocos
2 porții
20 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Supa de praz si lapte de cocos
Supa de praz si lapte de cocos
2 porții
40 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Nuggets de pui cu mazare si morcov
Nuggets de pui cu mazare si morcov
5 porții
12 min
Foarte ușor

Rețete

Articole conexe

Ce este mai exact curry?Ce este mai exact curry?Ratatouille - Un amestec impetuos legumeRatatouille - Un amestec impetuos legume

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: