Petitchef

Cabanuta

Cabanuta
Prajitura cabanuta ...e iarasi o reteta veche pe care o stiti ,dar am hotarat sa o fac de sarbatori ca nu o facusem de mult ,cateodata parca ti se face dor si de retetele mai vechi ca sunt foarte bune.
Nu e complicata pe cat pare ,am facut poze aproape la toti pasii de pregatire ca sa se inteleaga mai bine.
Pentru aluat :
250 g faina,1 ou,100 g unt(margarina),2lg smantana,1lg cacao 1/2 plic praf de copt.
Se framanta un aluat care se inveleste in folie si se lasa 1/2 ora la rece.
Se imparte aluatul in 3 parti.

Din fiecare parte se formeaza 10 bile .Din fiecare bila se face un betisor care se pune in tava (tava mea are 33/21)apoi se dau la cuptor cam 1/2 de ora.Se coc 30 de betisoare ,nu va faceti probleme ca atunci cand le scoateti din tava se mai rupe cate unul ,sunt fragede, nu o sa se cunoasca in prajitura deloc.
Crema:
5 galbenusuri,350 g zahar,5 plicuri zahar vanilat,7 lg faina ,700 ml lapte,250 g margarina rama la cub(sau unt).
Din lapte se opreste un pahar si restul se pune pe foc cu jumatate din zahar si cu vanilia.
Galbenusurile se freaca bine cu restul de zahar ,se adauga alternand faina si laptele si se omogenizeaza bine.Cand laptele incepe sa fiarba ,se ia deoparte si se adauga compozitia de oua in el amestecand cu lg de lemn.Se pune inapoi pe foc si se amesteca incontinuu pana se ingroase...aici eu pun cratita peste alta cu apa ,adica fierb crema pe abur ,in felul acesta nu se prinde crema si nu face cocoloase.Se acopera cu folie ca sa nu faca coaje si se lasa sa se raceasca bine.
Margarina (unt)se freaca bine cu mixerul si din crema rece se pune cate o lg pana se incorporeaza toata ,e foarte buna si se poate folosii la orice prajitura.
Pentru montare avem nevoie de foi de napolitana.
Se pot face 3 cabanute mai micute...asa ar trebui normal ,dar eu concentrata sa nu uit de poze am gresit si am facut doua ...au iesit un pic mai marisoare ,dar nu conteaza ca si asa arata bine.
...se taie din foaia de napolitana o fasie lata cat sa intre 4 betisoare ,in cazul meu am inceput cu 5 .
Se unge foaia de napolitana cu crema ,se pun betisoarele ,apoi crema cat sa le acopere ,apoi cu un betisor mai putin ,iar crema ....si tot asa pana la un betisor.
Se acopera frumos si pe margine cu crema.
Din napolitana se taie alte doua fasii si se pun pe lateralele cabanutei si se atrang putin cu palmele ca sa se lipeasca foaia de crema.
Glazura:
Eu folosesc normal o glazura rece care se face repede ,fiecare poate folosii ce glazura-i place.
150g zahar pudra ,2lg cacao,2lg ulei,cativa stropi de lamaie sau otet.
se pun toate intr-un bol si se adauga 3lg de apa fiarta,se amesteca cu lg bine de tot...glazura trebuie sa fie nici groasa nici subtire sa curga ,daca e groasa si mai e nevoie se mai adauga o lg de apa.Cu un cutit sau paleta se pune glazura de jos in sus ,nu se toarna deasupra ca sa se murdareasca tot...se intinde usor si cu rabdare ca sa iasa frumos.
Dupa ce am terminat cu prima ,trecem la a doua si punem glazura, apoi le dam la rece .
Se taie a doua zi cu un cutit ascutit bine ca sa iasa felia frumos.
Se poate face si doar jumatate de portie .







Comentarii:

22/12/2013

Delicioasa, economa

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
06/02/2013

Super buna.

(0) (0) Abuz
14/01/2013

Am sa o incerc neaparat

(0) (0) Abuz
30/11/2012

SUPER FAINA

(0) (0) Abuz
16/11/2012

Foarte buna!

(0) (0) Abuz
24/10/2011

Caudam de mult o retzeta de cabanutza asa de aratoasa si simpla ,sunt super incantata de felul in care ai explicat cu imagini .Nota 10.BY

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 


Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!


Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează